1. og 17. mai: Viktige lønnsregler for arbeidsgivere

Driver du en bedrift med ansatte? 1. og 17. mai nærmer seg med stormskritt, og her er det en del spesielle regler du må huske på. Vi har samlet en oversikt over hva du må være obs på til lønnsberegningen.

Post-thumb

Driver du en bedrift med ansatte? 1. og 17. mai nærmer seg med stormskritt, og her er det en del spesielle regler du må huske på. Vi har samlet en oversikt over hva du må være obs på til lønnsberegningen.

Som bedriftseier nærmer du deg to viktige datoer i kalenderen. 1. og 17. mai er offisielle helligdager i Norge, og det finnes spesifikke regler for hvordan lønn skal håndteres disse dagene. Denne lille guiden gir deg en praktisk oversikt over lønnsberegningene du må huske på, slik at du kan være sikker på at alt går riktig for seg i bedriften din.

Ansatte med månedslønn eller ukeslønn

Hvis du har ansatte med fast månedslønn, har de rett på samme lønn uavhengig av hvor mange dager som er i måneden. Selv om de ikke jobber 1. og 17. mai, skal de normalt få betalt for disse dagene.

Ansatte med månedslønn eller ukeslønn som ikke har lønnsfradrag for helgedager, får ikke ekstra betalt den 1. og 17. mai, så lenge de ikke jobber disse dagene.

Trenger du et lønnssystem?

I Conta er lønnskjøring gjort i en fei. Hent skattekort, send lønnsslipper, betal lønn og registrer i regnskapet for kun 49 kr/mnd per ansatt.


Prøv gratis

Ansatte som jobber 1. og/eller 17. mai

Om du har ansatte som jobber 1. mai, 17. mai eller begge deler, skal du gi lønn for tiden de har jobbet. Lovens § 3 sier også at ansatte skal ha de samme lønnstilleggene som de normalt ville fått for å jobbe på søndager.

Er ikke lønnstillegget spesifisert i avtalen? Da skal du gi et tillegg på minst 50% over den vanlige lønnen. Vanligvis vil retten til slike tillegg være skrevet i arbeidsavtalen.

Ansatte med ferie 1. og/eller 17. mai

Hvis en av dine ansatte tar ferie på en helligdag, skal de likevel få betalt for denne dagen, slik som de andre ansatte. Den samme ansatte har også rett til å forlenge ferien sin med én dag for hver helligdag som faller inn i ferieperioden.

Les også: Skatter man av feriepenger?

Stengt bedrift 1. og 17. mai?

Som eier av en bedrift med ansatte må du betale «full lønn» på spesielle dager, forutsatt at disse ikke faller på en søndag eller annen offisiell helligdag. Dette reguleres i lov om 1. og 17. mai som høytidsdager § 3.

Hva menes med «full lønn»?

I følge forskriften om lønn 1. og 17. mai, vil full lønn si:

  • For en ansatt med timelønn betyr dette den vanlige timelønnen de får på normale arbeidsdager, basert på vanlig arbeidstid.
  • For de som jobber på delvis eller hel akkordlønn, beregnes full lønn som gjennomsnittlig dagsinntekt i vanlig arbeidstid de siste to ukene.
  • Skiftarbeidere vil motta sin vanlige skiftbetaling uten ekstra tillegg. Dersom de ifølge skiftplanen har fri denne dagen, vil de ikke motta lønn.
  • Ansatte med fast lønn pluss provisjon vil få utbetalt basert på den faste lønnen.
  • Det er viktig at en ansatt har jobbet for bedriften din sammenhengende i minst 30 dager før disse dagene, eller at personen ble ansatt før 1. eller 17. mai og arbeidsforholdet er planlagt til å vare i minst 30 dager, for at arbeidstakeren skal motta full lønn. Du må også sørge for at den ansatte normalt sett skulle jobbet på disse dagene for å kvalifisere for lønnen.

    Les også: Alt du trenger å vite om lønn

    Har ansatte rett på fri 30. april og 16. mai?

    30. april og 16. mai regnes som vanlige arbeidsdager, men med rett til arbeidsfri fra klokken 22. Dette gjelder så lenge disse dagene ikke er på en lørdag, en søndag, Kristi Himmelfartsdag eller en annen helgedag. Dette reguleres i lov om 1. og 17. mai som høytidsdager § 2.

    Når taper en ansatt rett på lønn disse dagene?

    Forskriften sier at ansatte kan miste retten til full lønn 1. og 17. mai hvis de ikke har gyldig grunn for å være borte siste arbeidsdag før, eller første arbeidsdag etter disse helligdagene. Dette gjelder ikke hvis de er på ferie eller kan vise til en legeerklæring som bekrefter sykdomsfravær. Dette reguleres i lov om 1. og 17. mai som høytidsdager § 3 første punktum.

    Les også: Alt du trenger å vite om å ha ansatte

    Prøv lønnskjøring i Conta

    Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

    Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
    Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!