Dette kan du gjøre hvis bedriften din er rammet av koronaviruset

Mange bedrifter vil kjenne på følgene av koronaviruset i form av midlertidig stans i drift, permittering eller tap av inntekt.

Post-thumb

Mange bedrifter vil kjenne på følgene av koronaviruset i form av midlertidig stans i drift, permittering eller tap av inntekt.

Den norske økonomien har vært god i mange år, men nå ser vi at kurven er på vei ned. Mange sitter karantene eller er permittert, og vi vil trolig se at tiltakene som skal bremse viruset også vil bremse økonomien og næringslivet.  

Som følge av koronaviruset vil mange måtte stoppe driften etter krav fra regjeringen, noen vil måtte permittere ansatte, inkludert seg selv, andre vil kjenne på at aktiviteten i bedriften vil gå ned. 

Regjeringen har iverksatt en rekke økonomiske tiltak for deg som driver enkeltpersonforetak og aksjeselskap. Conta oppdaterer tiltaken fortløpende.

 Vi har satt opp en hendig sjekkliste over hva du kan gjøre hvis bedriften din er rammet. 

Dette er hva du nå kan gjøre

  • Start med å ta en nøye gjennomgang av økonomien din. Har du utestående fakturaer eller kanskje du venter på innbetaling fra kunder? Få en oversikt over innbetalinger og utbetalinger så kan du planlegge litt for tiden fremover. Med Conta kan du prøve faktura- og regnskapsprogrammet vårt gratis i 30 dager.
  • Vurder driften fremover og tenk kreativt. Er du for eksempel frisør som har blitt tvunget til å stanse driften, kan du kanskje fremdeles selge hårprodukter og gavekort for å prøve å få inn penger. Driver du en kafé eller restaurant kan du tilby takeaway eller utkjøring av mat.
  • Vent med å betale regninger til fristen. Hvis du ser at det blir vanskelig å betale innen fristen er det lurt å søke om utsatt frist tidligst mulig. 
  • Vurder om du kan gjøre kostnadsreduksjoner. Bruker bedriften noen tjenester du ikke har behov for akkurat nå eller er det billigere alternativer til tjenester du allerede bruker? 
  • Ser du at du har lavere inntekt nå? Hvis du driver ENK kan du logge deg inn på Skatteetaten for å endre forskuddsskatten for 2021 som enkeltpersonforetak skal betale i løpet av året.
  • Husk å bokføre alle kostnadene i regnskapet. Du kan få skattefradrag for de aller fleste kostnadene som bedriften din har hatt. Det er spesielt viktig å få med alle fjorårets kostnader når du leverer skattemeldingen nå snart, slik at du ikke skatter mer enn du trenger.
  • Hvis det er mulig, prøv å redusere lagerbeholdningen. Dette kan du gjøre ved å for eksempel gi gode tilbud.
  • Send ut betalingspåminnelser til de du har sendt faktura til. 
  • Du kan vurdere om du vil ta opp et lån. Myndighetene har gjort det enklere for bankene å gi ut lån som et økonomisk tiltak til bedrifter. Ta kontakt med banken din for å diskutere mulighetene dine.
  • Ser du at det verken er arbeid å gjøre eller mulig å drive som vanlig, kan du permittere ansatte.

Ikke glem at du fremdeles er pliktig til å føre regnskapet som vanlig og overholde de gitte fristene. 

Husk å følge retningslinjene og oppfordringene fra staten i alle tilfeller. Hold deg hjemme hvis du er i karantene og ikke utsett andre for smittefare.

Reduser kostnadene

Er inntekten i bedriften lav vil du måtte kutte i driftskostnader i tidene fremover for å bedre likviditeten. Med andre ord, hvilke tiltak kan du gjøre for å ha penger til å betale regningene dine fremover. 

Driftskutt kan kreve tøffe valg som oppsigelser og permittering. I tillegg bør du ta en gjennomgang av innkjøp, og se om det er nødvendig eller hensiktsmessig å gjennomføre disse nå. En god gjennomgang av budsjettet ditt og kostnadskutt vil kunne bidra til økt lønnsomhet.

Snakk med leverandører og kunder 

Så langt det er mulig bør du prøve å sikre en god kontantstrøm i bedriften. Et tiltak du kan gjøre er å søke om lengst mulig betalingstid hos leverandører. Samtidig vil du kanskje oppleve at egne kunder vil søke om det samme.

Vær nøye med å sende ut fakturaer så tidlig som mulig, og purr opp på de som ikke betaler innen fristen. Du kan også vurdere om du skal ha kortere frister på fakturaene du sender ut.

Les også 6 ½ tips til bedre likviditet.

Husk å opprettholde regnskapet ditt 

Selv om det er unntakstilstand i landet, er du fremdeles pliktig til å føre regnskap. Å ha et oppdatert regnskap vil også kunne gi deg bedre kontroll i situasjonen. 

Se regnskapsfristene for ENK og AS.

Dette har du krav på hvis bedriften din er rammet av koronaviruset.

Sist oppdatert 8. desember 2021.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!