Nye regler for 2025: Endringer i skatt og avgifter

1. januar 2025 kom det endringer i noen av reglene for skatt og avgifter. Her oppsummerer vi det du trenger å vite. 

Post-thumb

1. januar 2025 kom det endringer i noen av reglene for skatt og avgifter. Her oppsummerer vi det du trenger å vite. 

I 2025 trer flere viktige endringer i kraft som påvirker arbeidsgiveravgift, skattefrie rabatter, pendlerfradrag og utleieinntekter. Vi har samlet det du som bedriftseier bør få med deg. 

Avvikling av ekstra arbeidsgiveravgift

Arbeidsgiveravgift er en andel som skal betales av lønn og annen avgiftspliktig godtgjørelse for arbeid, og er en del av finansieringen av folketrygden. Til nå har det også vært noe som kalles fribeløpsordningen. Fribeløpsordningen for arbeidsgiveravgift betyr at noen arbeidsgivere kan betale lavere avgifter opp til et visst beløp.

I 2024 lå fribeløpet på 850 000 kroner per år. Finansdepartementet har bestemt at dette avvikles. Endringen gjelder fra og med inntektsåret 2025. Det betyr at det ikke skal betales ekstra arbeidsgiveravgift på lønn og andre ytelser fra og med 2025.

Hvis du rapporterer ekstra arbeidsgiveravgift for lønn og godtgjørelser for utbetalinger i 2025, vil a-meldingen bli avvist. Om du må korrigere rapportering av ekstra arbeidsgiveravgift, skal du gjøre det for måneden som er feil.

Lurer du på når du skal levere a-meldingen eller hvilke frister du må forholde deg til?

Se alle frister for næringsdrivende

Skattefrie ansatterabatter

Ansattrabatt er en prisreduksjon arbeidsgivere gir sine ansatte på selskapets produkter eller tjenester. Tidligere var denne på 8 000 kroner, nå økes den til 10 000 kroner. Det vil si at ansatte kan få opptil 10 000 kroner i rabatt på bedriftens varer og tjenester hvert år, uten å betale skatt for det. Disse endringene gjelder fra og med inntektsåret 2025. 

Skattefrie personalrabatter gjelder for både ansatte og styremedlemmer. For konsern betyr dette at den samlede skattefrie grensen er 10 000 kroner per ansatt per år.

Les også: Skattepliktige og skattefri goder til ansatte

Fradrag for merkostnader til kost og losji for pendlere

Skattytere som må bo borte fra hjemmet på grunn av jobben, har rett til å få fradrag for ekstra kostnader til kost og losji. Siden 2018 har dette vært begrenset til 24 måneder, da man mente at to år var nok tid til å tilpasse seg.

Fra 2025 fjernes denne 24-månedersgrensen for pendlere som bor på brakke, siden arbeidssituasjonen deres ofte ikke er stabil selv etter to år. Begrensningen fortsetter for andre pendlere.

Pendlere som bytter både arbeidssted og bolig til en annen kommune, kan fortsatt kreve fradrag for en ny 24-månedersperiode. Disse endringene gjelder fra og med inntektsåret 2025. 

Trenger du et lønnssystem? I Conta er lønnskjøring gjort i en fei. Lønnssystemet vårt er utviklet for å være brukervennlig og enkelt å forstå. Her er det ingen vanskelige ord eller tunge prosesser.

SPrøv gratis

Skattefri avkastning av hage- og naturprodukter mv.

Tidligere kunne du tjene opp til 4 000 kroner på salg av for eksempel epler fra hagen eller blåbær fra skogen, uten å betale skatt. Beløpsgrensen for skattefritt salg av hage- og naturprodukter har endret seg, og den har nå økt fra 4 000 kroner til 10 000 kroner. Skattefritaket gjelder for hvert familiemedlem individuelt. Denne regelen gjelder også fra og med inntektsåret 2025. 

Endringer i utleie av fritidsbolig og korttidsutleie

Inntekter fra utleie av private eiendeler som bil, båt, campingvogn og bobil har tidligere vært skattefrie opp til 10 000 kroner. Men, hvis du tjener mer, må du ha betalt skatt fra første krone. Grensen for skattefri utleie av egen fritidsbolig og korttidsutleie av egen bolig er nå økt fra 10 000 til 15 000 kroner. For inntekter over dette beløpet gjelder fortsatt en skattesats på 85 prosent.

Se også: Skatt og regler når du leier ut via Airbnb

Endringer i særavtalen for reiser 

Fra 1. januar 2025 er det gjort endringer i reglene for dekning av reise- og kostnader. Bilgodtgjørelsen øker for eksempel fra 4,90 til 5,00 kroner per kilometer. I tillegg øker diettsatsen for reiser med overnatting til 977 kroner. 

Se også: Alt du må vite om diettgodtgjørelse

Få med deg flere oppdateringer og nyttige tips ved å sjekke ut bloggen vår. Nederst kan du også melde deg på nyhetsbrevet vårt for å få nyheter rett i innboksen din.

Få flere tips →

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev