Alt om merverdiavgiftsregler for bedrifter

Å finne frem i merverdiavgiftsregler kan ofte virke forvirrende med alle reglene og bestemmelsene som finnes. Heldigvis trenger det ikke å være så komplisert som det høres ut.

Post-thumb

Å finne frem i merverdiavgiftsregler kan ofte virke forvirrende med alle reglene og bestemmelsene som finnes. Heldigvis trenger det ikke å være så komplisert som det høres ut.

Enten du akkurat har startet din egen bedrift eller har litt mer erfaring, vil vi hjelpe deg med å få oversikt.

Hva er merverdiavgift (MVA)?

MVA er forkortelsen for merverdiavgift som er en avgift du betaler til staten ved salg av varer og tjenester som gir en merverdi.

Som næringsdrivende er du pålagt å betale merverdiavgift på innkjøpene dine. I de fleste tilfeller har du mulighet for MVA-fradrag. Likevel er det viktig å sette seg inn i de spesifikke reglene som gjelder for næringsdrivende, slik at du sikrer at alt blir håndtert riktig og i samsvar med regelverket.

Når du gjør innkjøp for bedriften, kan du ha rett til å trekke fra merverdiavgiften du har betalt. Det finnes en del regler for når man kan få fradrag, og man må også oppfylle en del krav

Hvorfor er merverdiavgiftsreglene viktige?

Unøyaktigheter i MVA-fradrag kan føre til at bedriften blir pålagt tilleggsavgifter, noe som gjør det viktig å forstå reglene grundig eller søke hjelp fra en regnskapsfører for å unngå slike feil.

Et eksempel kan være hvis du kjøper lunsj til deg selv til et jobbmøte. Kanskje du tror at momsen på dette kjøpet kan trekkes fra som en forretningskostnad. Men i de fleste tilfeller, hvis lunsjen ikke er en del av representasjon eller ikke involverer kunder eksternt, kan du ikke kreve noe MVA-fradrag for måltidet. Hadde situasjonen vært en offisiell kundemiddag, ville du derimot kunnet få visse fradrag basert på representasjonsregler. 

Dette viser viktigheten av å kjenne til detaljene i MVA-reglene, slik at du kan utføre riktig bokføring og samtidig unngå unødvendige straffer. 

Når er man momspliktig?

Momsplikt er knyttet til varer og tjenester som er underlagt merverdiavgift. Det betyr at selgeren må legge til MVA på prisen og senere rapportere og betale dette til skattemyndighetene. 

Når inntektene dine overstiger 50 000 kroner fra salg av varer eller tjenester som er underlagt merverdiavgift, er det nødvendig å registrere virksomheten i merverdiavgiftsregisteret. Fra det tidspunktet må du begynne å legge til merverdiavgift på fakturaene du sender ut.

  • 25 % sats: Dette er den mest brukte MVA-satsen og gjelder for de fleste tjenester og produkter.
  • 15 % sats: Denne reduserte satsen er på generell mat og drikkevarer. Vær oppmerksom på at du ikke kan trekke fra MVA på mat som er beregnet for ditt eget forbruk.
  • 12 % sats: Denne satsen gjelder blant annet for kinobilletter, persontransport og romutleie.

For å regne ut MVA raskt, sjekk ut MVA-kalkulatoren vår

Forhåndsregisteres som momspliktig

Noen selskaper har muligheten til å registrere seg i Merverdiavgiftsregisteret umiddelbart etter å ha fått et organisasjonsnummer, uten å måtte vente til de har nådd en omsetning på over 50 000 kroner. 

MVA-koder

En annen ting som kan være nyttig å vite, er at det finnes MVA-koder. Regnskapsprogrammer bruker MVA-koder for å beregne riktig MVA på alle bilag du bokfører for bedriften. For at tallene i MVA-meldingen til Skatteetaten skal bli riktige, er det viktig å bruke rett kode når du bokfører. 

Når du registrerer et bilag i Conta, vil systemet foreslå en passende MVA-kode. Likevel, ettersom programmet ikke alltid har full innsikt i detaljene rundt bilaget ditt, er det viktig at du dobbeltsjekker for å sikre at den foreslåtte koden er korrekt for det spesifikke bilaget.

Her kan du se en oversikt over MVA-kodene.

Fritatt og unntatt MVA

Når du begynner å utforske merverdiavgift, møter du raskt på begrepene «fritatt» og «unntatt» MVA. Selv om de kan virke like ved første øyekast, har de viktige forskjeller som kan påvirke hvordan du håndterer regnskapet for bedriften din. Her er en enkel forklaring på hva hver av disse innebærer:

  • Fritatt MVA: Dette gjelder varer og tjenester hvor MVA ikke legges til på salget, men der selgeren fortsatt har rett til å få fradrag for MVA på innkjøp. Et vanlig eksempel er eksport av varer, hvor selgeren ikke krever inn MVA fra kunden, men kan trekke fra MVA fra sine egne kostnader.
  • Unntatt MVA: I dette tilfellet er det ingen MVA på salget, og selgeren kan heller ikke trekke fra MVA på sine innkjøp. Typiske eksempler inkluderer finansielle tjenester og helsetjenester, hvor både inntektene og kjøpene er uten MV -fradrag.

Å forstå denne forskjellen er viktig for korrekt regnskapsføring og MVA-håndtering i virksomheten din. 

Det kan være gunstig å rådføre seg med en regnskapsfører eller sette seg inn i MVA-loven for å unngå fallgruver og sikre korrekt håndtering av MVA.

Trenger du hjelp med en regnskapsfører?
Det skal være enkelt å finne en ekspert som kan hjelpe deg med hele eller deler av regnskapet. Få opp til 3 gratis tilbud her.

MVA-melding

Når du har registrert deg i Merverdiavgiftsregisteret, er du forpliktet til å sende inn en MVA-melding seks ganger i året. Denne meldingen er en oppsummering av salg og kjøp som er underlagt MVAi hver rapporteringsperiode.

MVA-melding: Frister

MVA-meldingen må sendes inn, og eventuell skyldig merverdiavgift må betales, senest en måned og ti dager etter slutten av hver termin. Her er tidsfristene for levering:

  • 1. termin (januar/februar) — Frist: 10. april
  • 2. termin (mars/april) — Frist: 10. juni
  • 3. termin (mai/juni) — Frist: 31. august
  • 4. termin (juli/august) — Frist: 10. oktober
  • 5. termin (september/oktober) — Frist: 10. desember
  • 6. termin (november/desember) — Frist: 10. februar

Med oversikten vår kan du alltid se og laste ned fristene til kalenderen din. 

Det er viktig å merke seg at MVA-meldingen må leveres selv om det ikke har vært noen omsetning i løpet av den aktuelle terminen. Slik sender du MVA-melding i Conta.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev