Regnskap for nybegynnere: Alt du må vite (2024)

Ny bedrift og nybegynner på regnskap? I denne artikkelen får du en gjennomgang om alt du trenger å vite om regnskap.

Post-thumb
- 6 min lesing

Ny bedrift og nybegynner på regnskap? I denne artikkelen får du en gjennomgang om alt du trenger å vite om regnskap.

Alle bedrifter som omsetter for over 50 000 i året er bokføringspliktig. Å være bokføringspliktig vil si at bedriften må føre regnskap etter lover og regler. Det betyr også at bedriften må rapportere og innbetale til myndighetene, og følge alle fristene etter bokføringsloven.

Les også: Hva er forskjellen på bokføringspliktig og regnskapspliktig

Det aller første du trenger for å komme deg i gang med regnskapsføringen, er et regnskapsprogram. 

Først og fremst: Velg et regnskapsprogram 

For å komme i gang med regnskapet trenger bedriften din et regnskapsprogram. Det finnes mange regnskapsprogram på markedet. Kartlegg hva du trenger og hvilke regnskapsprogram som finnes der ute. 

Faktorer som pris, mulighet til å føre regnskap selv eller invitere inn regnskapsfører og funksjonalitet er som regel faktorer som avgjør når noen skal velge et regnskapsprogram.

Conta leverer et intuitivt faktura- og regnskapsprogram til en konkurransedyktig pris. Programmet passer godt til de som vil føre hele eller deler av regnskapet selv, og de som ønsker litt eller mye hjelp fra regnskapsfører. Det er rett og slett perfekt for nybegynnere til regnskap!

Prøv Conta gratis

Regnskap for nybegynnere: Slik kommer du i gang

Når du har skaffet et regnskapsprogram til bedriften er det bare å komme i gang. Først kan det være lurt å bli litt kjent i programvaren. Da har du gjort deg litt kjent før du kommer i gang. 

Skal du føre regnskap i Conta? Da kan du for eksempel se denne introduksjonsvideoen for å bli litt kjent: 

Når du har gjort deg litt kjent er det bare å komme i gang. Hvis det er en ting som er lurt når du skal føre regnskap, er å starte med en gang. Lar du ting ligge lenge blir det fort til at du må bokføre i skippertak. Skulle det dukke opp noe rett før en regnskapsfrist, så har du kanskje ikke gitt deg selv god nok tid til å bli ferdig.

Har du spørsmål underveis i bokføringen finnes det mange gode hjelpeartikler og videoer i Conta som kan hjelpe deg. Har du bruk for mer hjelp har Conta også mange regnskapspartnere du kan kontakte for å få hjelp til regnskapet. 

Faktura for nybegynnere

Hvis bedriften din ikke skal ha et kassesystem, er det vanlig å sende kunder en faktura for arbeidet du har gjort. Da trenger du et fakturaprogram. 

Send faktura fra Conta! I Conta får du både faktura og regnskap på en og samme plass. Prøv Conta gratis.

Det finnes flere måter å sende en faktura på. I Conta kan du sende fakturaen elektronisk med EHF eller eFaktura. Elektroniske faktura har lavere risiko for å bli sendt til inkasso fordi kunden får fakturaen rett i nettbanken eller regnskapsprogrammet sitt. 

Du kan også laste ned faktura som PDF og sende via e-post eller post. 

Les også: Hvordan lage en faktura

Sett deg inn i regnskapsfristene

Alle bedrifter i Norge må følge regnskapsfrister som gjelder for bedriften. Noen av fristene gjelder rapporteringer til myndighetene med informasjon om bedriften, økonomien og regnskapet mens andre frister gjelder innbetalinger. Det er ulike frister for AS og ENK. 

Se alle regnskapsfrister for bedrifter

Det er viktig å sette seg inn i regnskapsfristene. Er du for sent ute kan du bla motta forsinkelsesgebyr og purringer. Usikker på hvor mye koster det å gå glipp av en frist? Se her.

MVA for nybegynnere i regnskapet 

Med en gang bedriften er bokføringspliktig skal bedriften også registreres i merverdiavgiftsregisteret. I Norge har de aller fleste tjenester og varer en merverdiavgift, ofte forkortet til MVA. 

Det finnes flere MVA-koder for ulike bransjer som avgjør hvor mye merverdiavgiften er på. Noen bransjer er også fritatt eller unntatt for MVA. 

Les også: Forskjellen på å ha fritak fra MVA og være unntatt MVA

Er bedriften din et holdingselskap som kun investerer i andre bedrifter, faller bedriften utenom plikten for MVA fordi de ikke er kjøp og salg av varer og tjenester som i andre typer bedrifter. 


Se webinar om MVA og MVA-meldingen: 

Ta et regnskapskurs – regnskap for nybegynnere

Når du gjør noe for første gang er det lurt å tilegne seg litt kunnskap. I Conta kan du både lese kunnskapsartikler, hjelpeartikler til programvaren eller se en hjelpevideo

Conta kjører en rekke gratis live webinar hver måned med ulike temaer. Her kan du stille spørsmål til autoriserte regnskapsførere og Conta-eksperter. 

Se alle tidligere og kommende webinar fra Conta her

Få hjelp av en regnskapsfører

Hvis du vil ha hjelp fra en regnskapsfører, har Conta over 150 regnskapspartnere. Dette er regnskapsbyrå over hele landet som kjenner godt til programvaren. Finn en regnskapsfører! 

Regnskapsklinikken


Du velger selv hva du vil ha hjelp til fra en regnskapsfører. Noen ønsker hjelp til alt, andre ønsker hjelp til spesifikke oppgaver som næringsspesifikasjon, årsoppgjør eller en gjennomgang av regnskapet. Både nybegynnere til regnskap og de som har ført i alle år, kan når som helst de ønsker ta kontakt med en regnskapsfører.

Tips! Visste du at du kan bruke regnskapsføreren din som en økonomisk rådgiver? Få hjelp til å sette opp en plan for bedriften din eller å sette opp budsjetter.

Send kvitteringer rett fra mobilen

Gjør det enkelt for deg selv når du er på farten. Last ned Conta sin mobilapp. Da kan du ta bilde av kvitteringene og sende de rett til regnskapsprogrammet. Du sparer tid og er sikker på at du har dokumentasjon til når du skal føre regnskapet.

Husk at alle bokføringer skal ha et bilag for dokumentasjon på kjøpet! Ingenting er kjedeligere enn å miste kvitteringer.

Les mer om Conta sin mobilapp eller last ned appen gratis til iOS eller Android

Bank og regnskap på en og samme plass!

Ja, du leste riktig. Aktiverer du bankintegrasjon i Conta, kan du ha bank og regnskap samlet. Det vil si at når du bokfører innkommende fakturaer, så kan du betale regningene fra regnskapsprogrammet. Det sparer deg for en god del tid, og gjør det enklere å huske på å ikke bare bokføre fakturaen men også betale den.

Les mer om bank og regnskap i Conta her.

Har du ansatte? Kjør lønn i lønnsprogram

Har du ansatte i bedriften bør du ha et lønnsprogram. Det gjør lønnskjøringen mye enklere. Lønnssystemet henter opplysninger i Altinn og gjør at du kan sende blant annet a-melding direkte. Har du koblet lønnssystemet til regnskapsprogrammet ditt, er også bokføringen gjort på 1-2-3. 

Det skybaserte lønnsprogrammet til Conta er enkelt og intuitivt. Alt du trenger til et lønnssystem, og ingenting mer. Det gjør at lønnskjøringen blir smidig. 

Prøv lønnsprogrammet til Conta! Passer ypperlig for bedrifter med ansatte, som ønsker en rask, effektiv og skybasert løsning til lønnskjøring.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!