Slik lykkes du som gründer

Vi har samlet en rekke tips for deg som ønsker å starte for deg selv som kan hjelpe deg på veien til suksess. 

Post-thumb
- 5 min lesing

Vi har samlet en rekke tips for deg som ønsker å starte for deg selv som kan hjelpe deg på veien til suksess. 

Mange sitter inne med en gründerdrøm som man ønsker å sette til live. Det er definitivt et marked for nye bedrifter, men det kan være lurt å planlegge godt før man setter i gang. 

Tall fra SSB viser nemlig at kun 30 prosent av nystartede bedrifter er aktive etter fem år. Noen avslutter driften fordi de ønsker nye utfordringer, har hatt mindre enkeltpersonforetak på siden av en annen jobb eller ikke vil drive for seg selv lenger.

Det er allikevel en del bedrifter som ikke lenger er aktive fordi det er for økonomisk krevende å drive for seg selv, og tar mer tid enn de forventet. 

Å starte for seg selv kan være spennende og givende, men det er ikke å stikke under stol at det også krever en del fra deg som gründer. De første årene kan du være nødt til å jobbe mye, og det kan ta noen år før regnskapet viser grønne tall. Dette bør allikevel ikke være noe som setter en stopper for drømmen din. 

LES OGSÅ: 9 grunner til hvorfor du bør satse på drømmen og starte for deg selv

Vi har samlet noen tips for deg som har en drøm om å bli gründer, som kan hjelpe deg under planleggingen og i starten av en ny bedrift.  

Planlegg godt

Det første du må finne ut av etter du har bestemt deg for å starte for deg selv, er hva bedriften din skal drive med og hva slags mål du har for driften. 

Deretter må du tenke på hva slags selskapsform som passer til bedriften og målene du har satt. Det aller vanligste er å velge enkeltpersonforetak eller aksjeselskap

Det kan være lurt å sette opp en plan på hva du trenger for å drive bedriften din, hvor mye penger det vil koste og hvor lang tid det vil ta før du begynner å tjene penger. Dette kan for eksempel være utstyr, lokale, ansatte.

Kartlegg også om du har potensielle kunder og om det er plass til bedriften din i markedet. Da har du en plan å jobbe etter, og mål å strekke deg mot. 

Kan du få økonomisk støtte?

Når du starter for deg selv må du regne med at det kan ta litt tid før du tjener penger. Derfor kan det være smart å se om det finnes noen støtteordninger som passer for din situasjon. 

Hvis du mottar dagpenger kan du søke om å beholde disse under etableringen. Du kan søke om å beholde dagpenger både hvis du starter enkeltpersonforetak og hvis du starter aksjeselskap

Det finnes også mange andre støtteordninger du kan søke om støtte fra. Det kan derfor være verdt å bruke litt tid på å se om det finnes en støtteordning som passer for din bedrift. Les mer om støtteordninger for enkeltpersonforetak og støtteordninger for aksjeselskap

Ha kontroll på regnskapet

Som gründer kan du ofte bli nødt til å gjøre alt mulig av arbeidsoppgaver, spesielt i oppstarten. 

Du kan velge å føre regnskapet selv hvis du ønsker, eller som mange andre gründere gjør – få hjelp av en regnskapsfører.

Uansett om du skal føre lite eller mye av regnskapet selv, er det lurt å ha god oversikt og kontroll på hva som går inn og ut av penger.

Er det noe du vil lære mer om eller trenger litt hjelp til finner du hjelpeartikler kan lese og webinar du kan melde deg på. Lurer du på hvordan du bokfører? Mange regnskapsførere kan også hjelpe deg i oppstarten.

I Conta kan du fakturere kunder og føre regnskapet helt selv eller med litt eller mye hjelp. Prøv faktura- og regnskapsprogrammet gratis!

Trenger du hjelp til regnskapet? Fortvil ikke! Vi har regnskapsførere over hele landet som kan hjelpe deg med det du trenger.

Bruk nettverket ditt

Venner, familie og bekjente kan sitte på mye nyttig kunnskap og tips om det å være gründer. Ikke vær redd for å spørre om tips og råd. Kanskje noen du kjenner kan sette deg i kontakt med noen som kan være en nyttig ressurs for bedriften din? 

Det finnes mange grupper for gründere på facebook, samlinger du kan gå på eller steder du kan søke om mentor, for eksempel gjennom Innovasjon Norge

Et tips er å sjekke hvilke tilbud som finnes i din kommune eller i ditt fylke. Mange kommuner arrangerer kurs for gründere, og det finnes også ofte mentorordninger du kan ta del i. 

Sett deg inn i lover og regler

Bruk tid på å sette deg inn i lover og regler for bransjen din og for regnskapsføring. Hva slags bedrift du har, om du har ansatte eller ikke, om du skal betale MVA og lignende har en påvirkning på hva du må inkludere i regnskapet ditt. 

LES OGSÅ: Slik tolker du og følger regnskapsloven

Når du fører regnskap må du huske på at det er mange frister du må forholde deg til. Er du for sen til å levere eller betale innen fristen kan du få gebyr. Se alle regnskapsfristene

Gi 100 prosent 

Hvis du først bestemmer deg for å satse som gründer på fulltid må du gå «all in». 

Når du har en egen bedrift er det opp til deg å gjøre det som trengs for å lykkes. Det vil kreve mye arbeid, men vil betale seg når bedriften din er oppe og går. 

En fordel med å være sin egen sjef, er at du bestemmer timeplanen din og hvor mye du vil jobbe helt selv. Men husk på at du selv også er ansvarlig for at alt blir gjort innen det skal, og at du selv må legge inn timene det krever. 

Vær tålmodig

Å starte en bedrift er ikke gjort på en dag. Læringskurven kommer til å være bratt, og det vil dukke opp ting du ikke har tenkt på i forkant. Ha tro på ideen din og vær forberedt på å måtte legge ned hardt arbeid over en lenger periode. 

Vi ønsker deg masse lykke til med den nye bedriften din!

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev