Hvor god er ChatGPT til å føre regnskap?

Kan kunstig intelligens hjelpe deg å føre regnskap? Vi testet om fenomenet ChatGPT og Conta sin egen AI kunne identifisere hvilken regnskapskonto som er riktig å bruke for vanlige kjøp til bedriften.

Post-thumb

Kan kunstig intelligens hjelpe deg å føre regnskap? Vi testet om fenomenet ChatGPT og Conta sin egen AI kunne identifisere hvilken regnskapskonto som er riktig å bruke for vanlige kjøp til bedriften.

chatgpt regnskap

ChatGPT kom som en vind i slutten av 2022. De siste månedene har folk over hele verden brukt den gratis chatboten til alt fra å generere skoleoppgaver og skrive artikler til å lage kompliserte koder – eller skrive hekleoppskrifter

Selv om tjenesten har hjulpet mange elever med å rekke innleveringsfristen, har det vist seg at tekstene ChatGPT skriver ikke alltid er like korrekte. Noen ganger er de til og med direkte uheldige.

Fakta om ChatGPT
 • ChatGPT er en chatbot lansert av OpenAI.
 • Den ble lansert i november 2022.
 • Tjenesten er foreløpig gratis å bruke.
 • GPT står for Generative Pre-Trained Transformer og er en språkmodell. Algoritmen til ChatGPT er altså designet for å forstå og etterligne menneskelig språk.

Et spørsmål gjenstår ubesvart: Kan ChatGPT føre regnskap?

Kan ChatGPT sammenlignes med Conta sin AI?

Vi har tidligere skrevet om Conta sin egen kunstige intelligens, som hjelper deg å velge riktig konto når du bokfører. 

AI-en baserer seg på maskinlæring. Den henter informasjon om leverandør, pris og beskrivelse fra bilaget, og foreslår regnskapskontoer deretter. Jo mer kundene i Conta bokfører, desto mer presis blir kontoforslaget. 

Tidligere undersøkelser har vist at Conta sin kunstige intelligens, som forøvrig har fått navnet Kaia, oppgir riktig konto i 88 prosent av tilfellene. 

Kan Kaia slåes av ChatGPT, som henter informasjon fra hele internett?

Kriteriene for undersøkelsen

For å gjennomføre testen har vi valgt ut fem vanlige kjøp for små og mellomstore bedrifter i Norge:

 • Verktøysett
 • Mobilregning
 • Laptop
 • Flybilletter
 • Abonnement på regnskapsprogram

ChatGPT og Kaia får de samme parameterne for å bestemme konto:

 • Bedriften er et enkeltpersonforetak
 • Hva vi har kjøpt
 • Leverandør
 • Pris

I tillegg oppgir vi til ChatGPT at vi ønsker en konto fra norsk standard kontoplan. 

I Norge følger alle som fører regnskap en norsk standard kontoplan, også kalt SAF-T. SAF-T ble innført i 2020 og inneholder en bestemt liste med kontogrupper og MVA-koder som gjør at bedrifter fører regnskap på lik måte.

Chat GPT vs. Conta: Hvem er best til å føre regnskap?

Så til (den uformelle) testen: Kan ChatGPT hjelpe deg med regnskapet? La oss sjekke! 

Hvordan bokfører jeg håndverktøy?

Det første vi spør ChatGPT om, er å bokføre et verktøysett vi har kjøpt til 2 499 kroner hos Jula. Det er mange håndverkere i Norge, så verktøy er stadig å finne i bokføringer over hele landet. 

Kan ChatGPT bokføre et verktøysett?

ChatGPT sier at verktøysettet skal bokføres på konto «1500 Verktøy og inventar». 

Ifølge norsk standard kontoplan, er konto 1500 forbeholdt kortsiktige kundefordringer, altså hvor mye kundene dine skylder deg. Du skal ikke bokføre noe direkte på konto 1500, men den viser summen av det du har bokført mot alle kundene dine.

Total skivebom for ChatGPT i første test, med andre ord.

Kan Conta bokføre et verktøysett?

Conta sin AI foreslår at du skal velge konto «6510 Håndverktøy». Dette er den korrekte kontoen for å bokføre kjøp av verktøy og utstyr. 

Conta 1 – 0 ChatGPT.

Hvordan bokfører jeg mobilregningen?

Neste ut er en mobilregning fra Telia Norge AS. 

Kan ChatGPT bokføre en mobilregning?

ChatGPT foreslår konto «6800 Telekommunikasjon». Det høres kanskje fornuftig ut. Kontoer som begynner på 6 er for driftskostnader og mobilregningen er jo telekommunikasjon.

Problemet er bare at konto 6800 egentlig heter «6800 Kontrorrekvisita» og brukes til rekvisita som er relatert til kontordrift. Det gjelder for eksempel papir, blekkpatroner, permer, skrivesaker og lignende.  

Det er ikke fullstendig krise å føre mobilregningen på konto 6800, men det blir feil i henhold til SAF-T. 

Kan Conta bokføre en mobilregning?

Conta foreslår konto «6900 Telefon». Dette er den vanlige kontoen for bedriftens telefonkostnader. 

Conta 2 – 0 ChatGPT.

Hvordan bokfører jeg en laptop?

I testen har vi også kjøpt en laptop fra Komplett Bedrift. Denne kostet oss 12 599 kroner. Hvor bokfører vi den?

Kan ChatGPT bokføre en laptop?

Her ønsker ChatGPT at vi skal bokføre på konto «2320 Datautstyr og programvare».

Det kan høres riktig ut, men konto 2320 er egentlig forbeholdt kortsiktige obligasjonslån, ikke datautstyr og programvare. 

Kan Conta bokføre en laptop?

Conta sin AI treffer spikeren på hodet: Første forslag er konto «6551 Datautstyr», som er nøyaktig hvilken konto du skal bruke for å bokføre kjøp av datautstyr til bruk i bedriften. 

Conta 3 – 0 ChatGPT. Det ser ikke spesielt lovende ut for ChatGPT. 

Hvordan bokfører jeg flybilletter?

Enkeltpersonforetaket vårt skal fly fra Ålesund til Oslo med Norwegian. Hvordan håndterer vi flybillettene i regnskapet?

Kan ChatGPT bokføre flybilletter?

Ifølge ChatGPT, skal de bokføres på konto «6800 Kjøp av reisetjenester». Også et fornuftig svar, hvis du ikke kan noe om regnskap. 

Men, som vi så tidligere i testen, er konto 6800 egentlig for kontorrekvisita, ikke reisetjenester…

Kan Conta bokføre flybilletter?

Conta foreslår konto «7140 Reisekostnad, ikke oppgavepliktig» som brukes til reisekostnader som ikke skal innrapporteres på a-meldingen. Denne kontoen er helt riktig å bruke for enkeltpersonforetak. 

Conta 4 – 0 ChatGPT.

Hvordan bokfører jeg regnskapssystemet mitt?

Til slutt tester vi om ChatGPT kan bokføre et årsabonnement med Conta sitt regnskapsprogram:

Kan ChatGPT bokføre regnskapsprogram?

Her ønsker chatboten at vi skal bokføre regnskapsprogrammet på konto «6870 Kjøp av lisenser». Det er mulig å opprette og bruke denne kontoen, men den er ikke en del av noen standard kontoplan. 

Regnskapsprogrammet blir da registrert som en kontorkostnad, men det mest vanlige i 2023 er å ha det som en driftskostnad eller som en del av regnskapskostnaden, eller på konto «6420 Leie av datasystemer». 

Kan Conta bokføre regnskapsprogram?

Conta foreslår konto «6705 Regnskap». Dette er riktig og kontoen kan brukes til alle typer kostnader knyttet til regnskapsføring. 

Conta 5 – 0 ChatGPT.

Prøv Conta gratis

Hva er konsekvensene av å føre regnskap med ChatGPT?

Som vi har sett, er ikke ChatGPT spesielt stødig på regnskapsføring. Iallfall ikke ennå. 

Mye av problemet er at den kunstige intelligensen gir deg forslag som kan høres riktige ut, men at kontoene i virkeligheten blir brukt til noe helt annet. 

Og det kan faktisk gi konsekvenser å følge forslagene som chatboten gir:

For det første, vil ikke kjøp som er bokført på noe annet enn en kostnadskonto gi deg skattefradrag. Om alt du kjøper til bedriften er på feil konto, kan du ende med å betale ganske mye mer i skatt enn du egentlig skal. 

Les også: Disse skattefradragene kan bedriften din få

For mange vil slike kontofeil også føre til at de ikke får MVA-fradragene de har krav på, og dermed taper disse pengene. 

Bokføring på feil konto kan også gi deg problemer når du skal sende inn næringsspesifikasjonen. Den reagerer nemlig når du har bokført på kontoer som bedriften din ikke skal bruke, som kan gjøre at du ikke får sendt inn. 

Rekker du ikke å levere næringsspesifikasjon før fristen, får du dagbøter. I tillegg må du bokføre alt som var feil på nytt, for å få sendt inn næringsspesifikasjonen.

Mye feil kan også føre til at Skatteetaten ønsker ekstra kontroller av bedriften din. Dette koster deg både tid og penger å følge opp. 

Bør du bruke ChatGPT til å føre regnskap?

Svaret på det, iallfall for nå, er nei

Når chatboten ikke engang klarer å gi oss de vanligste regnskapskontoene, er det nok ikke håp for at den kan hjelpe med mer avansert bokføring heller. 

Kaia i Conta kan derimot hjelpe deg godt på vei mot riktig konto.

Pssst! Hvis du ikke vil føre regnskapet selv, kan du alltids ta kontakt med en regnskapsfører. Finn en regnskapsfører →.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!