Hva er SAF-T

SAF-T er regnskapsstandarden vi bruker i Norge. Den ble innført 1. januar 2020, og skal gjøre det enklere for myndighetene å sjekke regnskapene til bedrifter. 

SAF-T er regnskapsstandarden vi bruker i Norge. Den ble innført 1. januar 2020, og skal gjøre det enklere for myndighetene å sjekke regnskapene til bedrifter. 

SAF-T har en bestemt liste med kontogrupper og MVA-koder som gjør at bedrifter fører likt når de fører regnskap. 

Det er krav om å bruke denne standarden når du eksporterer regnskapet ved bokettersyn. De fleste regnskapsprogrammer som Conta bruker SAF-T som standard, så du følger den trolig uten at du trenger å tenke på det når du fører regnskap. 

Gjelder for alle med bokføringsplikt

Alle bedrifter med bokføringsplikt må kunne eksportere regnskapet i SAF-T. Det gjelder alle aksjeselskaper (de har også regnskapsplikt) og alle enkeltpersonforetak

Det finnes et unntak for å bruke denne regnskapsstandarden. Unntaket er hvis virksomheten omsetter for mindre enn fem millioner kroner i året eller har færre enn 600 bilag i året. MEN:

Unntaket gjelder derimot ikke hvis du har bokført opplysninger elektronisk, altså i et regnskapsprogram. Da du følge kravet om SAF-T. Det gjelder uansett om du har lavere omsetning enn 5 millioner i året og færre enn 600 bilag. 

Regnskapsprogrammet til Conta bruker SAF-T som standard. Prøv det gratis i 30 dager!

Fordelene med å følge SAF-T

SAF-T gjør det enklere for revisore ved bokettersyn fordi alle bedrifter bruker samme system. I tillegg blir det enklere for regnskapsførere og revisore som fører regnskap for flere bedrifter eller skal sette seg inn i et nytt regnskapsprogram når alle bokfører på samme måte. 

Kontoplanen er alltid den samme uavhengig av hva bedriften driver med eller hvor den holder til i landet. Kontonummeret for bankkontoen til en bedrift vil for eksempel alltid være 1920. 

Hvordan eksportere til SAF-T i Conta

For å eksportere regnskapet ditt til SAF-T, går du til RAPPORTER > TIL SKATTEETATEN > EKSPORTER REGNSKAPSDATA. 

Der velger du enkelt hvilken periode rapporten skal vise, og laster ned en ZIP-fil med alle dataene du trenger. Du bruker rapporten ved bokettersyn av Skatteetaten eller en revisor.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!