Elektronisk faktura: Derfor bør du sende faktura elektronisk

De fleste bedrifter og privatkunder foretrekker å motta elektronisk faktura. La oss ta en nærmere titt på hva det er og hvorfor du bør velge å sende eFaktura og EHF.

Post-thumb

De fleste bedrifter og privatkunder foretrekker å motta elektronisk faktura. La oss ta en nærmere titt på hva det er og hvorfor du bør velge å sende eFaktura og EHF.

En elektronisk faktura er en faktura som er sendt elektronisk fra et fakturaprogram. De fleste bedrifter sender faktura til kundene sine for å motta betaling. Fakturering skjer gjennom et fakturaprogram, og du kan selv velge om du vil sende fakturaen per post, e-post eller elektronisk. 

Du kan sende elektronisk faktura til både privatpersoner og til bedrifter. Sender du en elektronisk faktura til en privatperson heter det eFaktura. Sender du en elektronisk faktura til en bedrift heter det EHF-faktura. 

I Conta kan du sende både eFaktura og EHF faktura rett fra systemet. Prøv Conta gratis.

Elektronisk faktura Conta

I Conta kan du sende og motta elektronisk faktura. Flertallet av fakturaer i Norge er sendt elektronisk. I Conta kan du sende eFaktura til privatkunder, og sende og motta EHF. Du oppretter fakturaen, og når du skal sende den velger du enten eFaktura eller EHF.

Det er sendemåten som avgjør om fakturaen blir elektronisk eller ikke.

Se hvordan du sender elektronisk faktura fra Conta: 

Sende eFaktura 

Som privatperson har du mest sannsynlig et forhold til eFaktura. Kanskje du mottar strømregning, faktura for husleie, mobilregning eller lignende på eFaktura. 

eFaktura er en elektronisk faktura du sender til en privatkunde. Privatpersoner kan enkelt opprette en avtale for å motta eFaktura i nettbanken sin. Hele 9 av 10 sier de helst vil ha fakturaen sin som eFaktura i nettbanken. 

En eFaktura vil dukke opp i nettbanken din hvor du kan godkjenne betalingen. Har du Vipps og mobilbank vil du enkelt kunne godkjenne den herfra. Dette gjør fakturaen godt synlig, og er derfor en lur måte å sende faktura på til privatkunder på. 

Ønsker du sende eFaktura til privatkunder? I Conta er det raskt og enkelt. Prøv Conta gratis!

Pris eFaktura

Du må betale ekstra for å sende eFaktura i de aller fleste regnskapsprogram. Likevel er det en god investering å velge eFaktura fremfor for faktura sendt per post eller e-post.

9 av 10 nordmenn foretrekker å motta faktura i elektronisk format. Det er vil derfor være med på å skape et godt helhetsinntrykk og profesjonalitet av bedriften din. 

Tall viser også at eFaktura går sjeldnere til inkasso enn hva faktura sendt med post og e-post gjør. Når en faktura går til inkasso er det ofte på grunn av at kunden har glemt av fakturaen. I nettbanken til kunden er den synlig og det øker sannsynligheten for at den blir betalt innen fristen. 

Les også: Færre faktura til inkasso med eFaktura

Sende EHF-faktura

Skal du sende en elektronisk faktura til en bedrift så sender du en EHF. Dette er en løsning det offentlige og mange bedrifter bruker. 

OBS! Skal du sende en faktura til en offentlig instans krever de å motta den som EHF.

Fordelen med å motta en EHF, er at du godkjenner fra regnskapet og bokføringen skjer automatisk. Dette sparer kunden for massevis av tid og er en veldig ryddig løsning. Mange bedrifter foretrekker derfor å motta elektronisk faktura i EHF-format. 

Les også: EHF-faktura: Hva er det og hvordan fungerer det. 

Motta EHF-faktura

Bedrifter som mottar elektroniske faktura mottar EHF-faktura. Alle type virksomheter kan registrere seg for mottak av EHF. 

Før måtte du være registrert i ELMA-registeret for å motta EHF-faktura. Vår EHF-tjeneste registrerer ikke firma i ELMA-registeret, fordi det ikke lengre er lovpålagt at norske firmaer er registrert der.

For å motta EHF-faktura i Conta, må du gjøre dette:

  1. Logg inn Conta eller opprett en konto 
  2. Velg tjeneste «Regnskap» i toppmenyen
  3. Gå til EHF-mottak 
  4. Trykk «Ja, aktiver» – bedriften din kan nå motta EHF 

Når du har registrert deg for mottak av EHF, vil også bokføringen av inngående EHF bli enklere. Siden systemet allerede har informasjonen, trenger du kun å godkjenne og fullføre bokføringen. Du kan også bokføre EHF rett fra Conta sin app. Tid spart!

Tips! Aktiverer du bankintegrasjon i Conta, slipper du også å logge inn i nettbanken når du skal godkjenne regninger. Mottar du en EHF, kan du bare godkjenne med BankID. Da er fakturaen både betalt og bokført!

Pris EHF-faktura

Du må betale ekstra for å sende og motta EHF-faktura i de fleste regnskapsprogram. 

Har du Smart-abonnement i Conta, kan du sende og motta ubegrenset med EHF. Du betaler kun månedsprisen for abonnementet! Velger du Standard-abonnement koster det fra 3,38 kr per EHF.

Husk at skal du sende en faktura til det offentlige, må du sende den i EHF-format! 

Trygghet for kunde og selger med elektronisk faktura

Det er en trygghet både for kunde og for selger å sende og motta elektroniske faktura. 

Du som selger vet at kunden mottar fakturaen. Det vil ikke være noe spørsmål om en faktura som har forsvunnet i posten. I tillegg viser tall at det er høyere sannsynlighet for å få betalt innen betalingsfristen på elektroniske fakturaer, fremfor e-postfaktura og faktura per post. 

Når du sender en eFaktura eller EHF, så er du sikker på at du sender til en reell person eller firma. Dette er fordi det blir til en konto som er identifisert etter personnummer eller organisasjonsnummer. Sjansen for å bli svindlet er mindre. Og bedriften din fremstår også som mer profesjonell og trygg for kunden. 

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!