Unge skylder mer og mer

Unge menn topper inkassostatistikken, viser rapporten «Lindorffanalysen utgave 1, 2017» som Lindorff nylig har gitt ut.

Post-thumb
Ung mann som bestiller noe på nett med et kredittkort

Unge menn topper inkassostatistikken, viser rapporten «Lindorffanalysen utgave 1, 2017» som Lindorff nylig har gitt ut.

I rapporten kommer det frem at 49 000 unge mellom 18 og 30 år har betalingsanmerkninger registrert på seg, og at hver tredje mann i denne alderen har eller har hatt en slik anmerkning.

I en undersøkelse utført av Norstat for Lindorff kommer det også frem at menn utgjør 62 prosent av de som mottar inkassovarsler. 34 prosent av menn under 30 har fått en regning sendt til inkasso.

Betalingsanmerkninger er utbredt

Til Dagens Næringsliv sier administrerende direktør i Lindorff, Anette Willumsen, at trenden er alarmerende.

– Både antall anmerkninger og størrelsen på det de skylder går opp. Det er en negativ tendens sammenlignet med andre aldersgrupper.

Unge er overrepresentert med betalingsanmerkninger, med 16 prosent kontra fem prosent for den øvrige befolkningen. Dette utgjør omtrent 49 000 personer, ifølge rapporten.

Kjøper over evne

27 prosent av de spurte i Norstat-undersøkelsen oppgir at de kjøper varer og tjenester de ikke har råd til, og ofrer å betale ting som strøm, studielån, abonnementer og forsikringer. Mange går til familien for hjelp til å håndtere gjelden.

Adgang til smarttelefoner og internett blir nevnt av Lindorff som to årsaker til at det er enklere enn noensinne å «dra kortet» på ting man ikke har råd til.

Alder og geografi er begge faktorer

Og problemet gjelder absolutt ikke bare unge. Ifølge 2016-utgaven av rapporten European Consumer Payment Report fra Intrum Justitia oppgir over en tredel av spurte nordmenn å ha hatt problemer med å betaler regninger på ett eller annet tidspunkt i livet sitt.

Også geografi kan ha betydning, og det siste året har «oljefylkene» på vestlandet hatt en økning i antall betalingsanmerkninger.

Slik sikrer du deg

Syv av ti av de spurte oppgir at de har god kontroll på privatøkonomien, så bildet er ikke så dystert som det kan høres ut. Og de aller fleste ønsker å gjøre opp for seg. Likevel er det smart å ha informasjon om hvilke aldersgrupper som kan være mer risikable å selge på kreditt til.

Husk at hvis en kunde ikke betaler, er det viktig å komme i gang med inkasso så fort loven tillater det for å få pengene dine. Av erfaring øker sjansene jo tidligere du setter i gang. Bruker du Conta er det lett å sende saker direkte til inkasso.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!