10 grunner til å bruke en regnskapsfører

Selv om du ofte greier å føre regnskapet til bedriften din selv, finnes det mange fordeler med å bruke en autorisert regnskapsfører til å hjelpe deg med hele eller deler av regnskapsføringen.

Post-thumb
- 6 min lesing

Selv om du ofte greier å føre regnskapet til bedriften din selv, finnes det mange fordeler med å bruke en autorisert regnskapsfører til å hjelpe deg med hele eller deler av regnskapsføringen.

Fører du regnskapet til bedriften din selv? Eller kanskje du skal til å starte et enkeltpersonforetak eller aksjeselskap og vurderer om du skal bruke en regnskapsfører til å hjelpe deg? 

Mange greier å føre regnskapet selv, men ønsker hjelp fra en regnskapsfører til bestemte ting eller ved noen tilfeller. Noen har heller ikke lyst eller mulighet til å føre regnskapet selv, og da er det ypperlig at det finnes regnskapskontor og selvstendige regnskapsførere som kan gjøre det for deg!

Les også:

Når du bruker fakturaprogrammet og regnskapsprogrammet til Conta, kan du enkelt finne en regnskapsfører som er kjent i systemet og gi dem tilgang til regnskapet ditt. Se oversikten over regnskapsførerne som bruker Conta

Det finnes mange fordeler ved å bruke en regnskapsfører både i oppstarten av firmaet ditt og underveis i driften. Her er 10 grunner til at du bør bruke en regnskapsfører:

1. Du har ikke lyst eller får ikke til å føre regnskapet selv

For det første er det helt ypperlig å kontakte en regnskapsfører hvis du ikke har lyst eller tid til å fikse regnskapet selv. De aller fleste bedrifter, både AS og ENK, har enten bokføringsplikt eller regnskapsplikt, og da kommer du rett og slett ikke unna at regnskapet må gjøres. 

Det er ingen skam å prøve å gjøre regnskapet selv, men ikke få det til! Da er det helt greit å ringe en regnskapsfører i stedet. Noen bransjer har spesielle krav til regnskapet som kan gjøre det komplisert, og det kan være regler du ikke skjønner eller kan. En regnskapsfører har tross alt god erfaring med å føre regnskap, så noen ganger er det best å la dem gjøre den jobben. 

2. Du får mer tid til å gjøre ting du liker

Det er ikke til å stikke under en stol at det kan ta litt tid å føre regnskap, spesielt hvis du aldri har gjort det tidligere. Selv med et enkelt regnskapsprogram der mye er automatisert og gjør deler av jobben for deg, vil du nok bruke litt tid på å sette deg inn i lover, regler og leveringsfrister i begynnelsen. 

Hvis du setter bort hele eller deler av regnskapet ditt til en regnskapsfører, får du mer tid du kan bruke på andre ting. Med en regnskapsfører med på laget, kan du fokusere på det du elsker å jobbe med i stedet for å bokføre bilag eller levere MVA-meldinger. Finn en autorisert regnskapsfører som bruker Conta

3. Du kan få veiledning når du starter en ny bedrift

En av grunnene til at mange velger å føre regnskapet selv, er at de ikke driver så stort og har få bilag i løpet av et år. Mange som skal føre regnskapet selv, finner likevel nytte i å avtale et møte med en regnskapsfører når bedriftener fersk, eller kanskje til og med før den er oppe og går. Slik kan du finne ut hvilke behov firmaet ditt vil ha og beregne hvor mye tid du bør bruke på regnskapet.

Skal du for eksempel være MVA-registrert og levere MVA-melding? Er bedriften pliktig til å levere årsregnskap til regnskapsregisteret? Trenger du egentlig å føre regnskap i det hele tatt? Alle disse spørsmålene og enda mer, kan en regnskapsfører hjelpe deg med i oppstartsfasen. 

4. Du kan få en personlig gjennomgang av regnskapsprogrammet ditt

En annen ting som kan være nyttig, er å få en regnskapsfører til å gå gjennom regnskapsprogrammet du skal bruke sammen med deg. Slik blir du helt trygg på programvaren før du kaster deg uti regnskapsføringen selv!

Pssst! I Conta har vi mange hjelpeartikler og videogjennomganger som kan føre deg på riktig vei igjen hvis du skulle glemme det regnskapsføreren din har lært deg. Sjekk også ut de gratis webinarene våre for mulighet til å lære mer om regnskap i Conta.

 Prøv regnskap og faktura fra Conta gratis i 30 dager!

5. Du kan få hjelp til å velge riktig konto

Visste du at det finnes hundrevis av regnskapskontoer å velge mellom når du skal bokføre bilag? Mange av dem kan virke ganske like, så det kan være veldig nyttig å få hjelp av en regnskapsfører hvis du synes det er vanskelig å vite hvilken konto du skal føre transaksjonen i. 

Når du starter å føre regnskap i Conta vil du få opp en veiviser for kontoplan der du legger inn mer informasjon om driften din og tidligere regnskap. Veiviseren gjør at kun de kontoene som er relevante for bedriften din vil være synlige når du fører regnskap i Conta. Dette gjør jobben med å velge riktig konto mye enklere!   

Mangler du noen kontoer i kontoplanen din? Slik tilpasser du kontoplanen i Conta.

6. Du kan få tips til gode regnskapsrutiner

Vi har tipset om gode regnskapsrutiner tidligere, så kanskje har du allerede en plan for hva du burde gjøre? Hvis ikke, kan en regnskapsfører hjelpe deg å spesialtilpasse rutinene for deg og din bedrift. Det vil gi deg en god pekepinn på hvor ofte du bør føre bilag, hvilke frister som gjelder for din virksomhet og lignende. 

7. En regnskapsfører kan kontrollere regnskapet

Det kan også være en god idé å kontakte en regnskapsfører for å kontrollere regnskapet ditt. Kontroll av regnskapet gjøres ofte i sammenheng med årsoppgjøret. Årsoppgjør vil si å gjøre ferdig regnskapet, sjekke at alt er gjort riktig og gjøre klar dokumentasjon du skal sende til myndighetene. 

Les også:

8. Du kan få hjelp til dokumentasjon

Regnskapsførere og autoriserte regnskapsførere kan også hjelpe deg med andre ting enn bare selve bokføringen. En av de tingene en regnskapsfører kan gjøre for deg, er å hjelpe til med dokumentasjon og utfylling av tilleggsskjemaer til skattemelding og næringsoppgave. 

En regnskapsfører kan også hjelpe deg med å lage avtaler som låneavtaler, husleieavtaler eller lignende. De vet hva slike avtaler må inneholde, og sparer deg for bryet med å lage dem selv.

Er du nysgjerrig på hva en regnskapsfører gjør, hva en regnskapsfører koster eller hva en regnskapsfører har i lønn? Denne artikkelen gir deg en oversikt over alt du skulle lure på om regnskapsførere

9. Du kan få hjelp til skatt og MVA

I tillegg til dokumentasjon, kan regnskapsførere hjelpe deg med å forstå reglene for skatt og MVA. Hvis du ikke vil gjøre det selv, kan en regnskapsfører også ordne både skatteoppgjør, næringsoppgave og MVA-melding for bedriften din. Det kan du spare veldig mye tid på å overlate til en regnskapsfører! 

Les også:

10. Du sparer penger fordi du slipper opprydningsarbeid

Det er helt menneskelig å gjøre feil, men gjør du store feil i regnskapet, kan det være både vanskelig og dyrt å rette opp. Noen feil kan du finne og rette opp i selv, mens regnskapsførere kan være til stor hjelp hvis du har problemer du ikke finner ut av selv. 

Vil du fortsatt føre regnskap selv? Ingen problem! Med regnskapsprogrammet til Conta kan du føre regnskapet på nett, hvor og når du skulle ønske.

Og husk! Hvis du støter på et problem eller bestemmer deg for at du ikke vil gjøre det selv likevel, er det ingen skam å ta kontakt med en regnskapsfører. Finn en regnskapsfører nær deg.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev