Regnskapsfører eller revisor, hvilken trenger bedriften din?

Regnskapsfører og revisor jobber begge med å hjelpe bedrifter med regnskap og økonomi. Hva er egentlig forskjellen på de to? Vi forklarer forskjellen og hva bedriften din trenger. 

Post-thumb

Regnskapsfører og revisor jobber begge med å hjelpe bedrifter med regnskap og økonomi. Hva er egentlig forskjellen på de to? Vi forklarer forskjellen og hva bedriften din trenger. 

Både regnskapsførere og revisorer jobber med økonomi og regnskap for bedrifter. Men det er likevel en del ting som skiller de to yrkene. La oss se nærmere på det. 

Når må bedriften ha regnskapsfører

En regnskapsfører er en person som kan føre regnskap, fakturere, kjøre lønn og fungere som en økonomisk rådgiver enten internt i et selskap eller eksternt fra et regnskapsbyrå. 

Det er ingen krav eller lov som sier at du må ha en regnskapsfører, men for mange bedrifter er det et lurt valg. Regnskapsføring kan ta tid, og uten kompetanse synes mange det er vanskelig og kjedelig. Har ikke bedriften en egen ansatt som driver med regnskap og administrasjon, kan det da være lurt å få med en regnskapsfører på laget. 

Husk at selv om du velger en regnskapsfører på fulltid, så står bedriften fremdeles ansvarlig for å levere alt av dokumentasjon på kjøp til regnskapsføreren, som for eksempel faktura og kvitteringer.

Les også: Hva gjør en regnskapsfører.

Med mobilenappen til Conta kan du sende kvitteringene rett inn til regnskapsprogrammet. Last ned appen fra App Store eller Google Play.

Det er også muligheter for å bare bruke regnskapsfører til noen deler av regnskapsføringen, kontroll av regnskapet ved behov eller til økonomisk rådgivning. Mange bedrifter ønsker kanskje å ta ansvar for fakturering og bokføring selv, men ønsker hjelp til rapportering og gjennomgang av regnskapet.

Trenger bedriften din en regnskapsfører? Finn en blant Conta sine regnskapspartnere. En regnskapsfører kan hjelpe deg med regnskapet og fungere som økonomisk rådgiver. Finn en regnskapsfører her!

Når må bedriften ha revisor

En revisor utfører revisjon av årsregnskap hos revisjonspliktige bedrifter. Alle aksjeselskap, og noen ENK skal sette opp årsregnskap, men det er ikke alle de som er revisjonspliktige. Noen bedrifter kan få unntak fra revisjonsplikten. 

Bedriften din kan få unntak fra revisjonsplikten hvis

  • driftsinntektene er under 7 millioner kroner
  • balansen viser eiendeler under 27 millioner, eller
  • gjennomsnittlig antall ansatte er under 10 årsverk

Myndighetene vurderer hvem som er revisjonspliktige etter disse kravene. Hvis bedriften din er innenfor unntaket, velger bedriften selv om den vil revidere regnskapet. Det finnes også grunner til å revidere regnskapet, selv om bedriften faller innenfor unntaket. Dette kan for eksempel være for å vise årsregnskap til bank, investorer og lignende.

Er selskapet ditt revisjonspliktig, skal en ekstern og uavhengig revisor gå over regnskapet og årsregnskapet, og det skal legges ved en revisjonsberetning med årsregnskapet.

Selskapet velger revisor selv under generalforsamling, og står selv til ansvar for at de velger en revisor uten tilknytning eller interesse til personer i bedriften eller bedriften i seg selv. Større bedrifter har ofte en jevnlig dialog med revisor, for å sikre at regnskapet er ført riktig underveis. Da unngår man feil i regnskapet, som kan føre til feil når årsregnskapet skal settes opp.

I tillegg til revisjon av årsregnskap, kan også en revisor gi økonomiske råd eller bekrefte verdier som tingsinnskudd, kapitalinnskudd, fusjon og fisjon.

Les også: Alt du trenger å vite om revisjon og revisor

Kan jeg bruke både regnskapsfører og revisor?

Ja, bedriften din kan både bruke regnskapsfører og revisor hvis du ønsker det. Kun revisor kan ta revisjon av årsregnskapet. Ellers er det viktig å ha tydelige ansvarsområder. Ved bruk av både intern eller ekstern regnskapsfører og en revisor er det viktig å sette tydelig ansvarsområder og arbeidsoppgaver. 

Trenger bedriften din en regnskapsfører? Finn en regnskapsfører som kan Conta.


Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!