Hva er vareimport

Vareimport vil si varer vi har importert fra utlandet og inn til Norge. Det motsatte av vareimport er vareeksport, og vil si at vi selger norske varer til utlandet. 

Vareimport vil si varer vi har importert fra utlandet og inn til Norge. Det motsatte av vareimport er vareeksport, og vil si at vi selger norske varer til utlandet. 

Når en vare kommer til Norge skal de deklareres i tollen. Dette utføres som regel av en speditør som også regner om valutaen til norske kroner. Om du skal betale tollavgift eller MVA er avhengig om du er registrert i Merverdiavgiftsregisteret, eller ikke. 

Merverdiavgift på importvarer

I de aller fleste tilfeller er det merverdiavgift på vareimport, og det må du som bedrift eller importør beregne selv. Du betaler MVA til Norge, og ikke landet du importerer fra.  Dette gjelder for alle bedrifter registrert i Merverdiavgiftsregisteret.

Du må rapportere utgående MVA når du importerer varer. Dette kalles også motsatt avgiftsplikt. Er ikke bedriften din registrert i MVA-registrert må du fortolle varene gjennom Tollvesenet. 

En importert vare kan for eksempel være klær, sko eller elektronikk du skal selge videre eller ha til kontoret ditt. Det er der med andre ord fysiske varer som blir sendt over grensen. 

Hvordan bokføre vareimport? 


Når du har vareimport må du bokføre varen og merverdiavgiften hver for seg. Både varen og merverdiavgiften skal bokføres med MVA-kode for import av varer. Først bokfører du faktura fra utenlandske selgere for å spesifisere MVA-grunnlaget, deretter bokfører du tolldeklarasjonen for å beregne MVA som du skal betale eller har tilgode. 

MVA-kode for import av varer er enten MVA-kode 21: kostnad ved innførsel av varer, høy sats 25 %,  eller MVA-kode 22: kostnad av innførsel av varer, middel sats 15 %.

Tolldeklarasjonen vil du motta i bedriften sin innboks i Altinn en av de første dagene i måneden etter den har blitt fortollet. Der vil du få en oversikt over hvilke tolldeklarasjoner du har fått fra ulike speditører, slik at du kan sjekke at du har fått med alt i regnskapet. 

Tolldeklarasjonen skal bokføres i pluss på kostnadskontoen som varen med MVA-kode 81 og minus på samme konto med MVA-kode. Tolldeklarasjonen skal lastes ned og legges ved som dokumentasjon. Les mer om bokføring av import av varer i Conta.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Black Month i Conta! Spar opptil 70% rabatt som ny kunde.