Hva er bokføring

Bokføring er prosessen med å registrere alt som har skjedd økonomisk i en bedrift, inn i et regnskap. Tenk på det som en logg eller dagbok over alle økonomiske hendelser. 

Bokføring er prosessen med å registrere alt som har skjedd økonomisk i en bedrift, inn i et regnskap. Tenk på det som en logg eller dagbok over alle økonomiske hendelser. 

Når du fører kvitteringer og fakturaer inn i regnskapet ditt, driver du med bokføring.

Dobbelt bokføringsprinsipp

Når vi bokfører, bruker vi noe som kalles dobbelt bokføringsprinsipp, som betyr at alle transaksjoner skal registreres på minimum to steder i regnskapet, eller to kontoer. Dette skal for det første vise hvor pengene kom fra, og for det andre hvor pengene tok veien. På denne måten kan alle transaksjoner kontrolleres og etterprøves. 

De aller fleste norske bedrifter er bokføringspliktige og må dermed føre regnskap på denne måten.

Godkjent kontoplan for bokføring

I Norge plikter alle å bruke en standard kontoplan som heter SAF-T.  Det er viktig å lære seg basisreglene for hva hvert første siffer i kontoene betyr, da det vil gjøre ting betydelig lettere for deg. Det vil alltid dukke opp spørsmål om hvilken konto forskjellige bilag skal føres på, og hvis du klarer å huske hva det første sifferet i hver kontoserie betyr så er det lettere å ta riktig avgjørelse.

For eksempel: Begynner det på 1, er det eiendeler. Begynner kontoen på 2 er det gjeld. 3 er salgsinntekt, osv. 

Bruk et regnskapsprogram til bokføring

Hvis du driver et enkeltpersonforetak som har under 600 bilag i året, er det ikke krav om at du bruker et regnskapsprogram. Vi anbefaler likevel at du gjør det, for å få full oversikt over bilagene dine. Når du fører regnskap i Conta, blir alle bilag automatisk lagret i 10 år.

Aksjeselskap har regnskapsplikt og skal levere årsregnskap. Det er krav om å eksportere regnskapet til SAF-T når du er regnskapspliktig. SAF-T er standard i norske regnskapsprogram, og du må derfor bruke det.

Bokfør alle bilag kjapt og enkelt i Conta. Du kan prøve regnskapsprogrammet gratis i 30 dager.


Prøv Conta

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!