Hva er kreditnota

En kreditnota opprettes når en bokført faktura skal helt eller delvis oppheves. Dette kan komme som følge av en eller annen feil i fakturaen eller kjøpet.

En kreditnota opprettes når en bokført faktura skal helt eller delvis oppheves. Dette kan komme som følge av en eller annen feil i fakturaen eller kjøpet.

Når du krediterer en faktura skal det derfor bli sendt en kreditnota til kunden, som et bevis på at den første fakturaen ikke lenger gjelder. 

Når skal jeg lage en kreditnota?

Har du sendt ut en faktura med feil sum eller produktinformasjon må du sende ut en faktura. Det kan også tenkes du vil legge til en rabatt, og må derfor sende på ny eller at du har sendt til feil mottaker. 

Har du for eksempel fakturert slik at du passerer 50 000 kroner grensen, men før du ble registrert i MVA-registeret må du melde deg inn i registeret, sende en kreditnota til kunden og deretter sende ut ny faktura med MVA. I utgangspunktet så kan du sende en kreditnota hvis du må gjøre endringer eller sendt en faktura med feil.

Slik lager du en kreditnota i Conta:

Hvordan lage en kreditnota? 

I de fleste regnskapssystemer vil regnskapet automatisk oppdateres når du krediterer en faktura (som i videoen over). Det er krav i bokføringsloven om kreditnota og fakturaer skal være lett sporbare i regnskapet. Kreditnotaen din skal derfor ha et eget nummer og dato for dagen den er utstedt. Det skal også komme tydelig frem hvilken faktura den annullerer.

En kreditnota er et bevis på at fakturaen ikke lenger er gyldig. Men har kunden allerede betalt fakturaen, vil det være et bevis på penger tilgode. 

Du kan velge å kreditere kun deler av en faktura, men du kan også kreditere hele fakturaen. Deretter sende ut en ny faktura med riktige opplysninger? 

LES OGSÅ: Slik lager du en kreditnota i Conta

Bokfør med Norges smarteste regnskapsprogram!


Prøv Conta gratis

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!