Hva er valuta

Valuta er ordet vi bruker om en nasjons offisielle myntenhet. Noen land har en egen valuta, mens andre land har en felles valuta de deler med andre.

Valuta er ordet vi bruker om en nasjons offisielle myntenhet. Noen land har en egen valuta, mens andre land har en felles valuta de deler med andre.

I Norge er valutaen norske kroner (NOK), mens i England bruker de britiske pund (GBP). I Europa er det også mange land innenfor EU som bruker euro (EUR). Det er derfor ingen regel om at myntenheten må være særegen for nasjonen. 

Vi bruker som regel valuta om utenlandske penger, og når vi snakker om verdien på de utenlandske pengene sammenlignet med verdien på norske kroner. Dette kaller vi for valutakurs, og er slik vi regner ut verdien på ulike valutaer. 

Hva er valutakurs? 

Valutakursen er prisen på en valuta. Når vi snakker om valutakurs ser vi hvor mye den utenlandske valutaen koster i norske kroner. For eksempel kan vi si hvor mye et britisk pund (GBP) koster i norske kroner. Er valutakursen for GBP 12 kroner, vil det si at det er det et britisk pund koster for oss nordmenn. 

Hvis utenlandsk valuta er dyr for oss i norske kroner, sier vi at kronen er svak. Da blir det dyrere for oss å handle utenlandske varer eller feriere i disse landene. Ulike land vil ha svak eller sterk valuta, som avgjør om det er billigere eller dyrere for oss å handle fra utlandet. I dagligtalen snakker vi om den norske kronen er sterk eller ikke.

Hvordan sende faktura i utenlandsk valuta?

Denne videoen viser hvordan du sender valuta i utenlandsk valuta:

Hvordan bokføre utenlandsk valuta i regnskapet?

Mottar du en utenlandsk faktura med utenlandsk valuta må du omregne til norsk valuta. Alle bokføringer i norsk regnskap skal stå i norske kroner. Mottar du derfor en faktura hvor summen står i Euro må du omregne til norske kroner på fakturatidspunktet. Du legger likevel med den originale fakturaen med som bilag som du gjør ved vanlig bokføring.

Se hvordan du bokfører importerte tjenester eller importerte varer i Conta

I regnskapet har vi egne regnskapskontoer for valutatap eller valutagevinst som oppstår fordi vi registrerer en faktura i regnskapet med en valutakurs på fakturadatoen og når vi betaler fakturaen så er det blitt en annen kurs. Disse kontoene er konto 8060 for valutagevinst og 8160 for valutatap.

Bokfør med Conta. Norges smarteste regnskapsprogram.


Prøv Conta gratis

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!