Hva er dobbel bokføring

Dobbel bokføring refererer til det såkalte dobbelt bokføringsprinsippet, som er ryggraden i ethvert regnskapssystem, og standarden for hvordan man fører regnskap verden over.

Dobbel bokføring refererer til det såkalte dobbelt bokføringsprinsippet, som er ryggraden i ethvert regnskapssystem, og standarden for hvordan man fører regnskap verden over.

Metoden stammer tilbake til 1400-tallet.

Det innebærer at hver transaksjon skal kunne spores i regnskapet ved at de føres på minst to kontoer. For eksempel når du kjøper noe, skal det føres på minst en kostnadskonto og en bankkonto som viser 1: Hva slags type kostnad det var og 2: Hvor pengene ble hentet fra. Alle regnskapsprogram må følge dobbelt bokføringsprinsipp.

Prøv smart og enkel bokføring i Conta med hjelp av kunstig intelligens og maskinlæring.

Dobbel bokføring gjør regnskapet sporbart

Dobbel bokføring gjør at hver transaksjon er sporbar: Penger kan ikke bare fordufte ut i luften eller hentes fra ingenting; det er derfor mulig for alle å lese regnskapet som en økonomisk hendelseshistorikk for virksomheten. 

I dobbel bokføring brukes ordene debet og kredit for å forklare om et beløp gikk inn eller ut av en konto i regnskapet. I Conta bruker vi henholdsvis pluss og minustegn som erstatning for disse begrepene da det ofte blir enklere å forstå. Les mer om debet og kredit.

Det enkleste for de fleste er å bruke et regnskapsprogram, da slipper du å gjøre så mye manuelt arbeid og tenke så mye på teorien bak.  Men det kan være greit å vite hva dobbelt bokføring er likevel!

Hvis du ikke vil føre regnskapet selv, kan du få hjelp av en regnskapsfører. Conta har over 150 partnere som kan hjelpe deg med regnskapet.


Finn regnskapsfører

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev