Hva er regnskapsprinsipper

Regnskapsloven sier at årsregnskapet skal utarbeides i samsvar med fem grunnleggende prinsipper, som kalles regnskapsprinsipper. Regnskapsprinsipper er derfor noe regnskapspliktige bedrifter skal forholde seg til. 

Regnskapsloven sier at årsregnskapet skal utarbeides i samsvar med fem grunnleggende prinsipper, som kalles regnskapsprinsipper. Regnskapsprinsipper er derfor noe regnskapspliktige bedrifter skal forholde seg til. 

De fem regnskapsprinsippene skal sørge for at årsregnskapet blir utarbeidet på best mulig måte etter regnskapsloven. De fem prinsippene er; transaksjonsprinsippet, opptjeningsprinsippet, sammenstillingsprinsippet, forsiktighetsprinsippet og sikringsprinsippet. 

La oss ta en nærmere titt på de ulike prinsippene.

Hva er transaksjonsprinsippet?

Transaksjonsprinsippet sier at alle transaksjoner skal bokføres på transaksjonstidspunktet, det vil si når varen eller tjenesten er overlevert til kunde fra selger.

Transaksjonensprinsippet er beskrevet i Regnskapsloven, Regnskapsloven § 4-1 første ledd nr. 1:

Transaksjoner skal regnskapsføres til verdien av vederlaget på transaksjonstidspunktet (transaksjonsprinsippet).

I noen tilfeller vil det være enkelt å se når transaksjonstidspunktet er.

For eksempel, dersom en kunde kjøper en sofa i en møbelbutikk, skal transaksjonen regnskapsføres når sofaen er solgt og overlevert til kunden. Det vil si samme dag som du sender ut en faktura eller de betaler i butikk.

Brukes kredittkort eller Klarna, eller kanskej det er lang leveringstid kan det være vanskeligere å vite selv når transaksjonstidspunktet er.

Det kan likevel tolkes som det tidspunktet når overføringen av risiko og kontroll har skjedd. Det vil si at i det en bestilling er gjort, og det er sendt en faktura eller blitt valgt et betalingsmiddel har det blitt gjort en avtale. Det er dette tidspunktet som skal bokføres i regnskapet.

Hva er opptjeningsprinsippet?

Opptjeningsprinsippet sier at alle inntekter skal resultatføres når den er opptjent. Inntekten regnes som opptjent når varen eller tjenesten er levert til kunden. Dette kan for eksempel være hvis en kunde har bestilt en vare på nett, så skal inntekten bokføres når den er levert til kunden.  

Har du en nettbutikk, så kan transaksjonstidspunktet være når bestillingen kommer og kunden mottar fakturaen. Opptjeningstidspunktet vil være når kunden har betalt fakturaen. Dette skal også bokføres i regnskapet.

Hva er sammenstillingsprinsippet?

Sammenstillingsprinsippet er regnskapsprinsippet sier at alle utgifter skal kostnadsføres i samme periode som tilhørende inntekt. Selger en butikk et produkt skal de bokføre alle utgifter tilknyttet produktet i samme periode som man bokfører inntekten for produktet. 

Det kan skje at en bedrift gjør innkjøp av noe i ett år, også blir det solgt videre eller brukt i en bestilling året etter. For å følge sammenstillingsprinsippet alle regnskapsplktige bedrifter skal, må både utgift og inntekt regnskapsføres det året det blir solgt.

Siden bedriften skal ha lagt inn kostnaden i det de gikk til innkjøp av det, må det periodiseres i regnskapet for at regnskapet skal bli riktig.

Dette prinsippet er mest relevant for bedrifter med varelager.

Hva er forsiktighetsprinsippet?

Forsiktighetsprinsippet skal bidra til å forhindre at regnskap blir overvurderte. Regnskapet bør heller vise for lave enn for høye verdier. Forsiktighetsprinsippet sier at urealisert tap skal resultatføres. Eier du noe som får et verdifall skal det resultatføres, selv om det ikke er solgt. 

For eksempel skal du resultatføre fall i verdien på aksjer, selvom de ikke er solgt.

Hva er sikringsprinsippet?

Sikringsprinsippet sier at gevinst og tap skal resultatføres i samme periode. Sikringsprinsippet er derfor en motvekt til forsiktighetsprinsippet. 

Unntak fra regnskapsprinsipper

Noen små foretak vil kunne ha noen unntak fra regnskapsprinsipper. Små foretak kan fravike sikringsprinsippet, og i noen tilfeller se vekk fra opptjeningsprinsippet og sammenstillingsprinsippet hvis det blir ansett som god regnskapsskikk.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev