Hva er utgående MVA

Utgående MVA er merverdiavgift som du samler inn fra kundene dine og skal betale videre til Skatteetaten.

Utgående MVA er merverdiavgift som du samler inn fra kundene dine og skal betale videre til Skatteetaten.

Du skal kreve inn MVA fra kundene dine når bedriften tjener over 50 000 kroner i løpet av 12 måneder. Den må du inkludere på fakturaen eller kvitteringen du sender ut når du har solgt noe. 

Før du kan gjøre det, må du registrere bedriften i Skatteetaten sitt MVA-register

Forskjellen på utgående MVA og inngående MVA

Mens utgående MVA er merverdiavgift som du krever inn fra kundene dine, er inngående MVA en avgift som bedriften din, eller du som privatperson, betaler når du kjøper varer eller tjenester. 

En enkel huskeregel for å skille dem er å tenke at utgående MVA er det som står på utgående faktura, altså fakturaer du sender ut. Inngående MVA står på fakturaen du får inn, inngående faktura, for noe du har kjøpt. 

Hvordan bokføre utgående MVA

Utgående MVA beregnes automatisk når du sender en faktura eller når du bokfører en faktura du har sendt fra Conta. Da blir fakturaen delt opp i tre deler: En del er det kunden skylder deg, en del er salgsinntekt uten MVA og en del er MVA. 

Merverdiavgift bokføres på en konto som begynner på 27. Når du bruker MVA-koder, plasseres det på riktig konto for deg. 

Når en MVA-periode er ferdig, vil all utgående MVA flyttes til konto 2740. Der samles den med inngående MVA og viser hva du er skyldig eller hva du har til gode. 

Varer og tjenester som er unntatt MVA

Det finnes noen varer og tjenester i Norge som er unntatt eller fritatt MVA.

Varer og tjenester som er unntatt MVA er rett og slett ikke omfattet av merverdiavgiftsloven, og du skal ikke registrere deg i MVA-registeret hvis du selger noen av disse. 

Hvis bedriften din selger varer og tjenester som er fritatt MVA-plikten skal dere ikke legge til utgående MVA på fakturaene, men dere skal likevel registrere bedriften i Merverdiavgiftsregisteret og har fradragsrett for MVA på produkter og tjenester de har kjøpt til driften.

Les mer om forskjellen på fritak og unntak fra MVA.

Sende inn MVA-melding

Seks ganger i året må du regne ut hvor mye MVA du har krevd inn (utgående MVA) og betalt til leverandører (inngående MVA) og samle det i en felles rapport. Rapporten kalles MVA-meldingen og skal leveres til Skatteetaten via Altinn. 

Finn MVA-rapporten i Conta

Du finner som regel MVA-rapporten i regnskapsprogrammet ditt, og slipper å regne det ut selv. I Conta finner du den under RAPPORTER > TIL SKATTEETATEN > MVA-MELDING.

Slik leverer du MVA-meldingen fra Conta.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!