Hva er proformafaktura

En proformafaktura er en type faktura som hovedsakelig brukes ved eksport av varer, eller ved noen få tilfeller ved leveranser innad i Norge.

En proformafaktura er en type faktura som hovedsakelig brukes ved eksport av varer, eller ved noen få tilfeller ved leveranser innad i Norge.

Proformafakturaer brukes i hovedsak i tollsammeneheng. 

Når brukes en proformafaktura? 

En proformafaktura sendes med leveringer av varer som ikke krever betaling fra mottakeren. Fakturaen ligger ved for å vise verdien av varene hvis den skulle bli stoppet i tollen i mottakerlandet. 

Eksempler på varer hvor en proformafaktura opprettes er: gaver, returvarer, vareprøver og reklamemateriell. 

Si du driver et klesmerke i Norge og vil sende vareprøver til en butikk i Frankrike. Da må du legge ved en denne typen faktura. 

Det er også vanlig at du kan få sendt en proformafaktura fra utenlandsk leverandør i forbindelse med at du skal betale deler av beløpet på forskudd. Disse proformafakturaene viser verdi på varene, og hvor mye som skal betales før levering. 


Hva må en proformafaktura inneholde?

En proformafaktura bør være så detaljert om forsendelsen som mulig for å forenkle tollen. Reglene kan variere litt fra land til land, men kjernen er som regel lik i mange land. 

Tittelen skal være “Pro Forma Invoice” og den må inneholde dato for utsendelse, adresse og navn til både avsender og mottaker, antall varer i pakken, bruttovekt og nettovekt, en detaljert beskrivelse av innholdet i pakken og personlig signatur. I tillegg må den inneholde setningen “No charge. Value for customs purposes only.”. 

Hvordan lage en proformafaktura?

Du kan lage proformafakturaer på et dokument på egenhånd, men du må passe på å ha med deg de nødvendige spesifikasjonene og dokumentasjonen du trenger. Har du ikke med det kan pakken bli stoppet i tollen, og det kan oppstå komplikasjoner med levering.

Hva er forskjellen på en pakkseddel og en proformafaktura? 

En pakkseddel inneholder som regel ikke noe om pris eller verdi på varen, slik som en proformafaktura vil gjøre.

Prøv Norges smarteste regnskapsprogram! Lag fakturaer og bokfør helt på egenhånd.


Prøv gratis

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!