Hva er årsregnskap

Et årsregnskap er en oversikt over en bedrift sitt resultat etter et regnskapsår. Det er det offentlige regnskapet til bedriften. Dette gir viktig informasjon til myndigheter, eiere, investorer, jobbsøkere og andre som er interessert i bedriften.

Et årsregnskap er en oversikt over en bedrift sitt resultat etter et regnskapsår. Det er det offentlige regnskapet til bedriften. Dette gir viktig informasjon til myndigheter, eiere, investorer, jobbsøkere og andre som er interessert i bedriften.

Hva består årsregnskapet av?

Årsregnskapet er bygd opp av balanse, resultat, kontantoppstilling og noter. Dette gir et oversiktsbilde av resultat, utvikling og risiko for bedriften etter et regnskapsår. 

Et årsregnskap skal inneholde:

Les også: Noter til årsregnskapet: Alt du må må vite

Hvem må levere årsregnskap?

Alle bedrifter som er regnskapspliktige, skal levere inn årsregnskap. For bedrifter med begrenset regnskapsplikt finnes det egne regler for hvordan årsregnskapet skal lages.

Om bedriften har regnskapsplikt eller ikke, avhenger blant annet av størrelsen på bedriften og hvilken organisasjonsform den er. Enkeltpersonforetak er som regel ikke regnskapspliktige, mens aksjeselskap normalt sett er det. Aksjeselskaper må da ofte levere årsregnskap. De fleste enkeltpersonforetak behøver som regel ikke å levere det, med mindre de har høy omsetning eller mange ansatte.

Les også: Hva er forskjellen på bokføringsplikt og regnskapsplikt?

Formål med årsregnskapet

Med et årsregnskap kan en bedrift vise informasjon om økonomien sin og hvordan den utvikler seg. Dette er nyttig for investorer, eiere og andre som er interessert i bedriften.

Frister for årsregnskapet

Årsregnskapet må sendes til Regnskapsregisteret senest 31. juli. Dette gjøres elektronisk gjennom Altinn. Det er også viktig å vite at årsregnskapet må godkjennes av generalforsamlingen innen 30. juni, som er 6 måneder etter at regnskapsåret er avsluttet. Etter godkjenningen har du én måned på deg til å levere årsregnskapet til Regnskapsregisteret.

Les også: Årsregnskap: Alt du må vite

Årsregnskap, skattemeldingen og næringsspesifikasjonen for AS skal leveres gjennom et årsoppgjørssystem. Conta sitt årsoppgjørsprogram kan både benyttes av deg som fører regnskapet i Conta eller et annet system.

Kom i gang med årsregnskapet i Conta

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!