Hva er brutto

Brutto er et ord som brukes om en verdi før noe er trukket fra. Det motsatte blir da netto, som er en verdi etter noe er trukket fra.

Brutto er et ord som brukes om en verdi før noe er trukket fra. Det motsatte blir da netto, som er en verdi etter noe er trukket fra.

Selve ordet stammer fra latin: brutus, som betyr dum, tung eller klønete.

Se for deg en matvare med innpakning. Matvaren inkludert innpakning har en brutto vekt. Nettovekten blir da matvaren tatt ut av innpakningen. 

Les mer om netto.

Brutto vs netto lønn

Bruttolønnen din er lønnen din før trekk som skatt og andre lønnstrekk som arbeidsgiveren din foretar før du får lønnen utbetalt. Nettolønn er den lønnen du faktisk får utbetalt på konto. Det blir da naturlig for arbeidsgiver å forholde seg til bruttolønnen, mens du som arbeidstaker kanskje forholder deg mest til det du faktisk får utbetalt.

Årslønnen til en arbeidstaker snakkes som regel om som bruttolønn.

Hvordan bokføre lønn

Når du som arbeidsgiver betaler ut lønn til en ansatt, må du bokføre det i regnskapet. Da må du huske å ta med både nettolønn og bruttolønn i bokføringen.

Slik gjør du det i Conta.

Brutto og netto i omsetning

Brutto omsetning er den totale omsetning for bedriften før varekostnader er trukket fra. Netto omsetning, på den andre siden, viser derfor driftsresultatet ditt. I Conta finner du resultatet under menyfanen RAPPORTER > REGNSKAPSRAPPORTER.

Du kan finne bruttofortjenesten til bedriften din ved å trekke varekostnadene fra salgskostnadene.

Vi bruker også begrepet i forbindelse med BNP (bruttonasjonalprodukt).

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!