Hva er factoring

Factoring er en finansieringsmåte som innebærer at en bank eller annen finansinstitusjon forskutterer kundereskontro til en bedrift, før kundene faktisk har betalt.

Factoring er en finansieringsmåte som innebærer at en bank eller annen finansinstitusjon forskutterer kundereskontro til en bedrift, før kundene faktisk har betalt.

Litt enklere forklart: Kunder skylder deg penger, og banken eller factoringselskapet sier «OK,  vi legger ut for dette slik at bedriften får pengene umiddelbart mot et gebyr som går til banken.»

Banken overtar dermed risikoen og ansvaret for å kreve inn pengene hvis kundene ikke gjør opp for seg.

Hvordan fungerer factoring?

Et factoringselskap gjør jobben med å hente inn betalinger for deg, og beskytter dermed bedriften din mot risikoen for å ikke få betalt for en vare eller tjeneste. Du sender ut fakturaen, men factoringfirmaet tar seg av selve innbetalingen og eventuell innkreving av pengene. 

Factoringselskapet overfører store deler av summen direkte til deg når du sender ut en faktura, og resterende beløp når kunden har betalt. Du må til gjengjeld betale dem en avgift for tjenesten. Dette gir ofte bedrifter mindre administrasjonsarbeid.

Factoring kan også være veldig bra for likviditeten til firmaet ditt, du slipper å vente lenge på mesteparten av pengene.

Hvorfor bruker bedrifter factoring?

Factoring er en måte å sikre bedre likviditet eller pengeflyt ved at bedriften ikke trenger å vente på at kundene deres skal betale. Dette frigjør midler til lønn, driftskostnader og andre løpende utgifter.

Les mer om hva likviditet er og hvordan du kan bedre likviditeten til bedriften din.

Det er ikke dermed sagt at dette er noe alle bedrifter kan benytte seg av, da bankene som regel stiller krav for å kunne gi denne typen kreditt.

Factoring har likheter med fakturasalg – men factoring, i motsetning til fakturasalg, vil si at banken eller finansinstitusjonen tar over hele ansvaret med fakturering og forhåndsbetaling til deg, mens ved fakturasalg velger du selv hvilke enkeltfakturaer du vil selge.

Fordeler og ulemper ved factoring

Fordelene er at factoring kan gi deg høyere likviditet, lavere kredittrisiko og mindre administrasjon. Jo flere fakturaer du skal sende ut, jo mindre arbeid blir det på deg. 

Ulempen er at du må betale for factoringtjenesten og får mindre oversikt over økonomien til bedriften din. 

Snakk med en regnskapsfører hvis du vurderer factoring, og finn ut om det vil lønne seg for din bedrift. 

Forskjell på factoring og fakturasalg 

Du har kanskje hørt ordet fakturasalg før, og synes det ligner på factoring? Det er nemlig ganske likt, men det er noen store forskjeller som skiller dem: 

Factoring vil si at noen tar seg av alle fakturaene du sender ut. Du har en fast avtale med et factoringselskap som tar seg av innbetalingene fra kunden, mot en kostnad for tjenesten. 

Fakturasalg er også at et firma tar over en faktura du har sendt ut, men dette gjelder som regel kun enkeltstående fakturaer. Bedriften som kjøper tar over risikoen for fakturaen du selger, og du får pengene på konto med engang.

Kan gi høyere likviditet

Å ha god likviditet betyr at du har god betalingsevne, og kan betale dine egne regninger i tide. Factoringselskapet betaler gjerne 80 prosent av den summen du har fakturert kunden med en gang, og så mottar du de siste 20 prosentene av beløpet når kunden har betalt fakturaen. 

Med pengene på konto med en gang du sender ut fakturaen, vil du ha muligheten til å betale regningene og utgiftene til firmaet ditt raskere.

LES OGSÅ: Alt om likviditet

Brukes for det meste B2B

Factoring blir som oftest brukt av bedrifter som handler av andre bedrifter, også kalt business-to-business virksomheter eller B2B. Grunnen til dette er at når bedrifter handler med hverandre, skjer betalingen ofte etter varen er mottatt. 

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!