Hva er kvittering

Kjøper du en vare i en butikk eller spiser ute på en restaurant, vil du motta en kvittering etter du har betalt. Handler du på nett vil du også motta en kvittering eller en faktura for kjøpet.

Kjøper du en vare i en butikk eller spiser ute på en restaurant, vil du motta en kvittering etter du har betalt. Handler du på nett vil du også motta en kvittering eller en faktura for kjøpet.

En kvittering er en dokumentasjon på handel. For deg som driver bedrift blir det dokumentasjon på kjøpet når du fører regnskap. En kvittering som legges med i et regnskap skal ha riktig og nok informasjon for å være gyldig dokumentasjon. 

Hva gjør en kvittering til gyldig dokumentasjon? 

Det er ikke nødvendigvis slik at alle kvitteringer er gyldige og bra nok dokumentasjon når du skal føre den i regnskapet. 

Det skal blant annet stå hva som er kjøpt og hvem som har solgt varen og hvordan varen har blitt betalt for. I tillegg til dato for kjøpet, organisasjonsnummeret til selgeren av varen eller tjenesten og et kvitteringsnummer så transaksjonen er sporbar i et kassesystem.

Last ned vår gratis kvitteringsmal.

Noen varer har enda strengere krav. For eksempel, for kjøp av varer for videresalg, for drivstoff i transportbransjen og kontantkjøp. Da er det også krav om kjøper sitt navn og bedriftsnavn på kvitteringen. Også hvis du bruker kontanter på kjøp over 1000 kroner, så skal selger skrive kjøper navnet sitt og navnet til bedriften på kvitteringen og stemple og signere den. 

Unntaket er hvis det er benyttet firmakort slik at deler av kjøpers kortnummer viser på kvitteringen i stedet for navn. 

En gyldig kvittering er ikke bare viktig for deg som kjøper en vare eller tjeneste, men også for deg som selger. Dette er fordi uten en gyldig kvittering eller dokumentasjon, kan det bli sett på som svart arbeid.

Hvordan bokføre en kvittering? 

Du bokfører kjøp som vanlig i regnskapet, og legger ved kvitteringen som dokumentasjon i bilaget. Summen og dato for kjøpet finner du på kvitteringen, dette bruker du når du bokfører kjøpet. 

Conta sin kvitteringsapp

Bruker du Conta kan du ta i bruk kvitteringsappen. Knips bilde av kvitteringen med en gang du mottar den, og send den inn i regnskapet. Smart, kjapt og enkelt. Les mer om kvitteringsappen til Conta

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!