Hva er Regnskapsregisteret

Regnskapsregisteret gir deg viktig kunnskap om hvordan det går økonomisk for bedrifter i Norge. Det er ett av de offentlige registrene i Brønnøysundregistrene. Hvis du er regnskapspliktig, må du sende inn skattemelding, årsregnskap og eventuell årsberetning til Regnskapsregisteret. 

Regnskapsregisteret gir deg viktig kunnskap om hvordan det går økonomisk for bedrifter i Norge. Det er ett av de offentlige registrene i Brønnøysundregistrene. Hvis du er regnskapspliktig, må du sende inn skattemelding, årsregnskap og eventuell årsberetning til Regnskapsregisteret. 

Formålet med Regnskapsregisteret

Regnskapsregisteret noterer ned årsregnskapene fra selskaper som må føre regnskap og gir beskjed når det er godkjent.

Siste frist for å godkjenne årsregnskapet i generalforsamlingen er 30. juni, men fristen for å sende det inn er 31. juli. Hvis generalforsamlingen ikke har godkjent det, vil Brønnøysundregisteret gi beskjed om at bedriften kan bli oppløst året etter. Målet med Regnskapsregisteret er å sørge for økonomisk trygghet og at regnskapet er korrekt.

Les også: Hvem er regnskapspliktig?

Regnskapsloven sier hva som må være med i årsregnskapet, og det er den regnskapspliktige bedriften sitt ansvar at regelverket blir fulgt. 

Hvilken informasjon finnes i regnskapsregisteret?

Alle virksomheter som må sende inn årsregnskap, må gjøre det til Regnskapsregisteret innen en måned etter at det er fastsatt av generalforsamlingen eller tilsvarende. Regnskapsregisteret tar vare på all informasjon som blir sendt inn fra virksomhetene.

Hvis du sender inn årsregnskapet for sent, vil du få forsinkelsesgebyr. Siste frist for å unngå forsinkelsesgebyr er 31. juli. Etter denne datoen vil du få forsinkelsesgebyr, og dette gebyret blir håndtert av Statens innkrevingssentral.

Hvem er regnskapsregisteret nyttig for?

Det er mange som bruker informasjonen fra årsregnskapet. Det er nyttig for banker og andre som vil vite mer om en mulig samarbeidspartner. Banker ønsker å se på årsregnskap fra alle som driver bedrift som sitter på et lån, fordi dette gir informasjon til banken om hvordan det går økonomisk. Slik vurderer banken om de kan gi lån eller vurdere kredittrammer for bedrifter.

De som er nysgjerrige på en bedrift vil ofte prøve å finne informasjon om den. For folk som ikke driver sin egen bedrift, kan dette være en god måte å få tak i informasjon om bedriften på. Derfor er det viktig å vise til oppdaterte og riktige tall. I tillegg er det viktig å vise riktige tall for kunder og leverandører

Regnskapsregisteret er også nyttig for kunder for å se om et selskap kan gå konkurs. Det kan også være nyttig om du vurderer å søke jobb i en bedrift, eller om du bare er nysgjerrig på hvordan det står til økonomisk.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!