Hva er oppgavepliktig

Ulike organisasjoner og bedrifter har ulike rapporteringsplikter overfor skattemyndigheter og andre offentlige instanser, men de fleste er oppgavepliktige i en eller annen form.

Ulike organisasjoner og bedrifter har ulike rapporteringsplikter overfor skattemyndigheter og andre offentlige instanser, men de fleste er oppgavepliktige i en eller annen form.

At de er oppgavepliktige betyr altså at de med jevne mellomrom, eller på forespørsel, må levere visse oppgaver til myndighetene.

Hva er noen eksempler på oppgavepliktige bedrifter?

De aller fleste bedrifter i Norge er oppgavepliktige når det kommer til MVA-oppgaven (eller MVA-meldingen som den heter nå) seks ganger i året. Denne oppgaven sier noe om hvorvidt bedriften skylder, eller skal ha tilbake MVA. 

Enkeltpersonforetak må som regel levere næringsspesifikasjon 1 innen 31. mai hvert år. Denne oppgaven gir myndighetene opplysninger om inntekter og utgifter i foretaket, slik at Skatteetaten kan beregne om foretaket skal betale restskatt eller få skatt tilbake etter at det betalte forskuddsskatt tidligere på året.

Aksjeselskaper har som oftest flere oppgaveplikter. Blant annet må de levere aksjonærregisteroppgaven – en oppgave som viser hvem som eier aksjer i firmaet og hvor stor andel de eier. I tillegg må de levere årsregnskap til Brønnøysundregistrene og en egen skattemelding siden aksjeselskapet er en egen juridisk enhet/person som skal betale skatt av inntektene.

Så de aller fleste organisasjoner har en eller annen form for oppgaveplikt. På denne siden kan du se hvilke oppgaver du minimum plikter å sende inn til myndighetene.  

Hvis en bedrift har ansatte må de også levere en oppgave som heter a-melding i forbindelse med lønnsutbetaling.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!