Hva er KAR-registeret

KAR-registeret står for «Konto og adresseringsregisteret» og er bankenes felles register over kundeopplysninger. KAR gjør at Conta kan knytte kontonummer til bedrift og dermed minske svindelforsøk.

KAR-registeret står for «Konto og adresseringsregisteret» og er bankenes felles register over kundeopplysninger. KAR gjør at Conta kan knytte kontonummer til bedrift og dermed minske svindelforsøk.

KAR forvaltes av Bits AS, på vegne av alle banker som er tilknyttet Finans Norge. Alle privatpersoner og bedrifter som har en bankkonto som kan betales til eller fra i norske kroner gjennom Nics (Norwegian interbank clearing system), skal registreres i KAR. Det gjelder de aller fleste norske bankkontoer.

Det er banken din som tar seg av registrering og oppdatering av KAR. Som bedriftseier slipper du å tenke på dette. 

Hvilken informasjon er i KAR-registeret?

KAR-registeret inneholder

  • kontonummer
  • navnet eller bedriftsnavnet til kontoeier, eventuelt avdeling e.l.
  • fødselsnummer, D-nummer eller organisasjonsnummer til eieren eller disponent av kontoen

Bankene oppdaterer registeret daglig. 

Hvordan bruker Conta KAR?

Regnskapsprogrammet til Conta er koblet til KAR for å minske sjansen for svindel. 

Når et enkeltpersonforetak legger til en bankkonto, må de validere kontoen med organisasjonsnummer (eller personnummer for noen ENK). Conta sjekker konto og organisasjonsnummer mot KAR-registeret, for å bekrefte at bankkontoen faktisk hører til virksomheten eller innehaver av enkeltpersonforetaket. 

Det gjør at en ikke kan fakturere fra et kontonummer som ikke tilhører bedriften. 

Partneren vår ZTL sjekker også kontoen til bedriften opp mot KAR-registret når du skal gjennomføre en betaling med bankintegrasjonen i Conta

Prøv Conta gratis

Søk i KAR-registeret

Banker kan tilby aksjeselskap å søke i KAR-registeret gjennom nettbanken eller Kundeportalen til Nets. Slik kan du unngå å betale til en konto som ikke er aktiv, eller til feil person. 

Enkeltpersonforetak kan som hovedregel kun få tilgang til å sjekke om en konto er i bruk og kan ta imot betalinger, men bankene kan ha egne regler. 

Skal du søke i KAR-registeret, må du være obs på at Nets eller banken tar betalt en sum per søk. 

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!