Hva er kreditert faktura

En kreditert faktura er en faktura som inneholder feil og derfor har blitt reversert, eller “nullet ut”.

Denne artikkelen har ikke blitt oppdatert på 3 år og kan inneholde feil.

En kreditert faktura er en faktura som inneholder feil og derfor har blitt reversert, eller “nullet ut”.

Har du klart å sende to fakturaer i stedet for en, gjort en prisfeil eller noe annet i en faktura du har sendt ut kan du ikke bare slette den, men du må kreditere fakturaen. 

Hva betyr det å kreditere en faktura? 

Alt i et regnskap skal være sporbart, og du kan derfor ikke bare slette en faktura hvis den er feil. For at det skal bli riktig må du kreditere fakturaen og lage en kreditnota

Å kreditere en faktura vil si at du annullerer den, eller nuller ut summen som står på fakturaen med feil på. Fakturaen vil da ligge som en kreditert faktura i regnskapet, og den vil ikke da regnes med som noe du skal motta penger for. 

For å kreditere en faktura må du lage en kreditnota som krediterer. En kreditnota er rett og slett et bevis på at fakturaen ikke gjelder lenger, og at hele eller deler av det skyldige beløpet er kreditert. 

Hva er en kreditnota? 

Når du kreditert en faktura skal det også bli lagd en kreditnota. I de fleste regnskapsprogram skjer dette automatisk når du krediterer en faktura. Det brukes når du har bokført en faktura helt eller delvis feil. En kreditnota er da et bevis for kunden at fakturaen ikke lenger er gyldig. Har kunden allerede betalt fakturaen har kunden penger til gode. 

 Det er krav i bokføringsloven om kreditnota og skal være lett sporbare i regnskapet. Kreditnotaen din skal derfor ha et eget nummer og dato for dagen den er utstedt. Det skal også komme tydelig frem hvilken faktura den annullerer. Da blir alt sporbart i regnskapet ditt.

LES OGSÅ: Slik lager du en kreditnota i Conta

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!