Hva er balanse

Balanse er kontoene som begynner på 1 og 2 i regnskapet viser hva selskapet ditt eier og hva det skylder på et gitt tidspunkt.

Balanse er kontoene som begynner på 1 og 2 i regnskapet viser hva selskapet ditt eier og hva det skylder på et gitt tidspunkt.

Summene skal være like, altså gå i balanse når et år er avsluttet. Du kan også si at balansen viser oversikten over hva selskapet eier, og hvordan det er finansiert. 

Hva brukes balanse til?

Balanse brukes til å sjekke statusen til bedriften din på et gitt tidspunkt. Ved å gå til balanserapporten i Conta under «Rapporter»-fanen får du en oversikt over kontoene 1000 til 2999, og kan se hva bedriften din eier og hva den skylder.

Eiendeler føres som positive verdier og egenkapital/gjeld med negative verdier. Når du sender inn årsregnskapet skal disse to kontoklassene oppveie hverandre slik at balansen din er null.

Slik finner du riktig konto og kontoklasse i Conta.

Bruk balansen til å sjekke regnskapet

Balansen kan fortelle deg om du har gjort feil i regnskapet ditt. Hvis den ikke går i null når du avslutter regnskapsåret, kan det være at du har glemt å bokføre en faktura eller innbetaling til bedriften.

I dette gratis webinaret kan du se flere måter du kan sjekke regnskapet ditt:

Derfor er egenkapital gjeld i balansen 

En ting som kan være litt forvirrende med balanse er at egenkapitalen til bedriften regnes som gjeld. Dette er fordi det i praksis er nettopp det – det er gjeld som firmaet til syvende og sist skylder aksjonærene i bedriften (i et AS).

For enkeltpersonforetak består egenkapitalen av overskuddet, eller underskudd minus det som innehaveren tar ut på privat konto.

Langsiktig gjeld føres på lave kontonummer; aksjekapital henger sammen med selskapet levetid og føres på konto 20xx. 29xx er for kortsiktig gjeld som skal betales tilbake innen ett år.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev