Hva er NUF

Et NUF er et norskregistrert utenlandsk foretak. Enkelt forklart er et NUF en norsk avdeling av et utenlandsk selskap. Det er derfor ingen krav til startkapital. 

Et NUF er et norskregistrert utenlandsk foretak. Enkelt forklart er et NUF en norsk avdeling av et utenlandsk selskap. Det er derfor ingen krav til startkapital. 

For å drive bedrift i Norge må du ha et organisasjonsnummer, dette gjelder også for utenlandske foretak som skal drive virksomhet i Norge på permanent basis eller for de som skal gjøre et enkelt oppdrag. 

Utenlandske foretak må derfor starte en egen virksomhet i Norge for å ha et norsk organisasjonsnummer, dette kalles da et NUF. 

Hva slags regler gjelder for NUF?


Det er det opprinnelige foretaket som er ansvarlig for bedriften, men den norske avdelingen må følge norske regler. Og reglene for et NUF er stort sett de samme som for et vanlig aksjeselskap. 

NUF som driver virksomhet i Norge må blant annet være registrert i Foretaksregisteret, følge alle norske MVA-regler, betale skatt i Norge, sende inn årsregnskap og følge norske regler for ansatte med dagpenger, sykepenger og lignende. 

Hvis et NUF har en omsetning over 7 millioner kroner i året har de også revisjonsplikt. 

Det er et krav om at alle NUF skal ha en kontaktperson som har norsk personnummer eller d-nummer. Personen trenger ikke være bosatt i Norge. 

Les mer om hvilke foretaksformer du kan velge mellom når du skal starte bedrift


Er det noen ulemper med å starte NUF?

Før du starter NUF bør du huske på at det er noen ulemper som følger med. Siden NUF er en avdeling i et utenlandsk selskap må selskapet forholde seg til ulike lover og regler. Dette kan føre til mye ekstra administrativt arbeid. 

Noen banker og leverandører kan være mer skeptisk til et NUF. Dette er siden det er mer til selskapet enn bare den norske avdelingen og ikke hele selskapet følger norske regler.  I tillegg har ikke denne selskapsformen det beste ryktet på seg.


Allikevel vil NUF være et godt valg for større selskaper som ønsker å utvide markedet, hvis de har ressurser til å håndtere det ekstra arbeidet det medfører.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!