Hva er avdelingsregnskap

Avdelingsregnskap er rett og slett et regnskap du kan føre for hver avdeling i en bedrift. Det blir også ofte kalt standardregnskap.

Avdelingsregnskap er rett og slett et regnskap du kan føre for hver avdeling i en bedrift. Det blir også ofte kalt standardregnskap.

I et avdelingsregnskap kan du knytte bokføringen av inntekter og utgifter til den avdelingen de hører til, slik at du kan se hvordan de ulike avdelingene gjør det økonomisk. Sammen utgjør de bedriftens helhetlige regnskap. 

Hvem bør føre avdelingsregnskap? 

Dette passer fint for bedrifter med en størrelse som krever enda mer detaljstyrt regnskap. Da kan du se hvordan inntekter og kostnader fordeler seg i bedriften. Går bedriften i underskudd, vil det være lettere å finne frem til hvor underskuddet ligger. 

Det er lurt å huske på at ikke alle avdelinger gir direkte inntekt til bedriften. HR, for eksempel er en avdeling som ikke nødvendigvis gir direkte inntekt. Den avdelingen har kanskje ikke en direkte inntekt selv om de gjør arbeid av verdi som sørger for at firma tjener penger, for eksempel ansettelser og ta vare på de ansatte.

Noen avdelinger er derfor støtteavdelinger. Avdelinger som derimot sørger for mye inntekt eller har store kostnader kan dra nytte av et avdelingsregnskap. 

Skal du føre avdelingsregnskap? Prøv Conta sitt smarte regnskapsprogram, og opplev hvor enkelt regnskapsføring kan være.


Prøv Conta gratis

Føre avdelingsregnskap i Conta 

I Conta kan du lage avdelingsregnskap hvis du har abonnementet Smart. Da får du tilgang på funksjonen prosjekt og avdeling, og kan du enkelt skille mellom avdelingene i bedriften din i tillegg til prosjekt, varer og tjenester.

Bruker du avdelingsregnskap, kan du sende faktura fra en bestemt avdeling og få den bokført der. Da får du også bedre oversikt over kostnader og inntekter per avdeling. Dette er spesielt nyttig for bedrifter med mange prosjekter eller flere avdelinger.

Slik oppretter du en avdeling i Conta

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!