Hva er MVA-fradrag

Merverdiavgift (MVA) er en avgift de aller fleste bedrifter krever inn for varene og tjenestene de selger. Med noen unntak vil de fleste også få MVA-fradrag. 

Merverdiavgift (MVA) er en avgift de aller fleste bedrifter krever inn for varene og tjenestene de selger. Med noen unntak vil de fleste også få MVA-fradrag. 

Når du leverer MVA-meldingen for bedriften din, må du legge inn MVA du har krevd inn på varene og tjenestene dine, og hva du har betalt i MVA for andre varer og tjenester. MVA-melding kalles også for MVA-oppgave.

MVA-fradrag er det du har betalt i MVA for det du har kjøpt inn til bedriften. Det kan både være varer og tjenester du har kjøpt fra leverandører. 

Det er derfor viktig at du legger inn riktig MVA i bokføringen din så regnestykket blir riktig. Etter du har levert MVA-melding vil du få et MVA-oppgjør. Enten så skylder du staten penger for du har betalt for lite MVA, eller så skylder de deg fordi du har betalt for mye.

Når du sender ut faktura eller bokfører kjøp må du sørge for å bruke riktig MVA-kode.
Slik bruker du MVA-koder i regnskapet.

Hvilke bedrifter har MVA-fradrag?

MVA-fradrag gjelder for de aller fleste bedrifter med en omsetning over 50 000 kroner i året. Du både krever inn MVA på det du selger, og får fradrag på det du kjøper. Er bedriften din unntatt MVA, så får du ikke MVA-fradrag. Er du unntatt MVA er du ikke en del av merverdiavgiftsloven, og skal heller ikke kreve inn MVA.

Les mer om unntatt MVA.

Bedrifter som er fritatt MVA har MVA-fradrag. En bedriften som er fritatt MVA skal ikke kreve inn MVA på varene eller tjenestene de selger, men får fradrag på varer og tjenester de selv kjøper.

Les mer om fritatt MVA

Få orden på regnskapet med Norges smarteste regnskapsprogram!


Prøv Conta gratis

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!