Hva er kontering

Kontering vil si å spesifisere hvilken konto i en kontoplan et bilag skal føres på i regnskapet. Å kontere betyr å føre på konto.

Kontering vil si å spesifisere hvilken konto i en kontoplan et bilag skal føres på i regnskapet. Å kontere betyr å føre på konto.

Kontering spesifiserer hva kjøpet er gjort for, slik at det blir bokført riktig. Kontering er å skrive på hvilken konto bilaget hører til. 

Kontogrupper og kontering i regnskapet

I regnskapet bokfører vi på kontogrupper, for å vise hvor det du bokfører kommer inn eller blir tatt ut fra. Hver transaksjon blir postert to ganger, som vil si at den skal bli bokført på en plusskonto (debet) og en minuskonto (kredit) for å få balanse i regnskapet. 

I regnskapet har du åtte kontoklasser du må forholde deg til for kontering. Det første sifferet på kontoen bestemmer hva slags type transaksjon det er. I hver hovedkategori (kontoklasse) finner du underkategorier som spesifiserer transaksjonen (kontogrupper og kontokoder). Når du har valgt riktig kontokode viser den akkurat hva hva du har brukt penger på. 

LES OGSÅ: Slik finner du kontoene i regnskapet

Får du for eksempel en telefonregning må du bokføre den på riktige kontoer i regnskapet. 

+399 kroner på konto 6900 Telefonregning

-399 kroner på konto 1920 Bankkonto

Da har du plassert telefonregningen på riktig sted i regnskapet, og vist hvordan du har betalt for den. 

Noen ganger er det ikke like lett å spesifisere hvorfor du har valgt kontoen du har valgt eller gjøre en kontering.  

La oss si at en håndverker kjøper en hammer. En kvittering vil vise at det var en hammer som ble kjøpt, men om formålet var knyttet til et prosjekt eller om den skulle til håndverkeren sin verktøykasse er ikke spesifisert. Ved kontering så skriver håndverkeren kontoen den skal på på kvitteringen, slik blir kjøpet spesifisert. 

Bokfør med Norges smarteste regnskapsprogram! Kunstig intelligens hjelper deg med kontering når du bokfører bilagene dine.


Prøv Conta gratis

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!