Hva er utgående faktura

Utgående faktura er en faktura en bedrift sender til en kunde når de har solgt en vare eller tjeneste på kreditt.

Utgående faktura er en faktura en bedrift sender til en kunde når de har solgt en vare eller tjeneste på kreditt.

Fakturaen er dokumentasjon på salget og skal betales av kunden innen fristen dere har avtalt. Hvis kunden ikke betaler innen avtalt tid, kan du sende en purring eller i verste fall måtte ta saken til inkasso

Hva er forskjellen på en utgående faktura og en inngående faktura? 

Enkelt forklart: En utgående faktura er en faktura som bedriften din sender. En inngående faktura er en faktura som bedriften din mottar. Som regel sier vi bare faktura som et samlebegrep for de to. 

Med Conta kan du sende ubegrenset med faktura og føre regnskap for bedriften din. Prøv tjenesten gratis i 30 dager.

Hvordan bokføres utgående fakturaer?

Alle bedrifter med bokføringsplikt skal bokføre utgående faktura i regnskapet sitt. Når du sender faktura og fører regnskap med Conta, er det veldig enkelt: Alle fakturaer du sender bokføres av seg selv. 

Når fakturaen er betalt, finner du den på fakturalisten din og merker den som betalt på den aktuelle datoen. Da oppdateres det også i regnskapet ditt. Hvis du har Smart-abonnementet kan du sette opp KID på fakturaene dine. Da registreres innbetalinger automatisk.

Hvis du har brukt et annet program til å sende faktura, registrerer du fakturaen som inntekt i regnskapet. Du registrerer også all annen dokumentert inntekt til bedriften din på samme måte. Her velger du om fakturaen er betalt og når den eventuelt ble det. Du skal fortsatt bokføre fakturaen selv om den ikke er betalt enda, men husk å gå inn og markere den som betalt når du får betaling fra kunden. 

Den utgående fakturaens MVA blir kalt utgående MVA i regnskapet, og datoen på faktura avgjør hvilken MVA-periode fakturaen havner i.

Slik registrerer du inntekt i regnskapet i Conta

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!