Hva er utgiftsgodtgjørelser

Utgiftsgodtgjørelser er penger arbeidstakere får tilbakebetalt hvis de har hatt kostnader i forbindelse med jobben. Det er arbeidsgiver som tilbakebetaler disse utgiftene. 

Utgiftsgodtgjørelser er penger arbeidstakere får tilbakebetalt hvis de har hatt kostnader i forbindelse med jobben. Det er arbeidsgiver som tilbakebetaler disse utgiftene. 

Hva er naturalytelser?

Mens utgiftsgodtgjørelser er faktiske penger som arbeidstaker får tilbakebetalt som en kompensasjon, er naturalytelser andre goder du får av arbeidsgiver. Naturalytelser kan for eksempel være fri telefon, fri bil, rabatter tilknyttet til arbeidsforholdet eller personlig medlemskap på treningssenter. Naturalytelser skal skattes av. 

Gaver til ansatte til en verdi under 2000 kroner i året regnes verken som en utgiftsgodtgjørelse eller en naturalytelse, og skal ikke skattes av. 

Utgiftsgodtgjørelse for kost og losji

En av de mest vanlige formene for utgiftsgodtgjørelser er kost og losji, ofte kalt diettpenger. 

Hvis arbeidstakere overnatter et annet sted enn hjemme på grunn av jobb, kan de få tilbakebetalt inntil en bestemt sats for overnatting og mat. Det samme gjelder kostnader for mat på yrkesreiser uten overnatting. Hvor mye en ansatt kan få fradrag for avhenger av hvor de bor. Det er for eksempel forskjell på om den ansatte bor på et hotell med frokost eller en bolig med mulighet for å lage mat selv. 

Det er vanlig å tilbakebetale etter de fastsatte satsene til Skattedirektoratet

Hvis du driver enkeltpersonforetak, kan du ikke bruke satsene Skatteetaten har fastsatt for å få fradrag. ENK må føre de faktiske kostnadene i regnskapet for å få fradrag for kost og losji. Les mer om diettpenger for ENK

Utgiftsgodtgjørelse for mobiltjenester

Ansatte kan også få utgiftsgodtgjørelser for EK-tjenester, hvis de har behov for EK-tjenester i arbeidet. EK-tjenester inkluderer for eksempel mobilabonnement, internett og bredbånd. Dette kalles også fradrag.

Arbeidstakere kan få tilbakebetalt utgifter til slike kostnader fra selskapet de jobber i, men skal da skatte av utgiftene hvis de har mulighet til å bruke tjenestene privat. Hvis det kan dokumenteres med faktura, trenger den ansatte å skatte av maksimalt 4 392 kroner. Har den ansatte ikke dokumentasjon, må de skatte av hele beløpet. 

Selvstendig næringsdrivende, altså de som har et enkeltpersonforetak, har ikke rett på det samme minstefradraget som arbeidstakere får. De kan derimot få skattefradrag for de faktiske kostnadene de har når de driver enkeltpersonforetak.

Les også:

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!