Hva er cash flow

Cash flow er det engelske uttrykket for kontantstrøm, også kalt betalingsstrøm. Cash flow er også en mye brukt betegnelse når det kommer til regnskap og økonomi i Norge. 

Cash flow er det engelske uttrykket for kontantstrøm, også kalt betalingsstrøm. Cash flow er også en mye brukt betegnelse når det kommer til regnskap og økonomi i Norge. 

Cash flow er et regnskapsuttrykk som brukes for å vise differansen mellom utbetalinger og innbetalinger i en bedrift. Det brukes ofte i finansieringsanalyse og forteller oss noe om vi har mer utgifter eller inntekter. 

I prinsippet ønsker vi alltid å ha mer penger inn, enn mer penger ut. I noen perioder kan en bedrift bruke mer penger enn de tjener. De kan være fordi man akkurat har startet opp, at man har kjøpt en dyr maskin eller gjort en investering. Da er det ekstra viktig å ha god kontroll på kontantstrømmen i selskapet, og ikke minst en plan for hva man gjør dersom man får mindre enn hva som går ut.

Når du skal regne ut en bedrift sin cash flow, setter du utgifter og inntekter opp mot hverandre. En god cash flow viser at det er mer inntekter enn utgifter, som vil si at bedriften din tjener penger. En negativ cash flow, vil være at det er mer utgifter enn inntekter. 

Cash flow management

Når vi snakker om cash flow management, snakker vi om det å ha god kontroll på inntekter og utgifter i et selskap. Det er essensielt å ha en god oversikt og plan for å sikre bedriften en god likviditet. Det hjelper lite å ha stor omsetning, dersom man har bruker mer enn som er på bedriftens konto. 

Et tips er å ha resultat– og likviditetsbudsjett, som man følger nøye med på. Planlegg og ha i det minste en tanke om hva du gjør dersom du får inn mindre penger en måned.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev