Hva er VAT

VAT er en engelsk betegnelse som står for Value Added Tax. På norsk sier vi MVA som står for merverdiavgift. 

VAT er en engelsk betegnelse som står for Value Added Tax. På norsk sier vi MVA som står for merverdiavgift. 

Du har kanskje mottatt en engelsk faktura for en tjeneste eller vare du har kjøpt? Da står det ofte presisert VAT sammen med totalsummen. Dette er det samme som at vi i Norge har merverdiavgift (MVA) på varer og tjenester vi selger og kjøper. 

Omkring 170 land har innført en eller annen form for VAT. Mange land opererer med GST, som står for Goods and Service Tax. 

I Norge skal bedriften registrere seg i merverdiavgiftsregisteret, etter at man har passert 50 000 kroner i omsetning. Det vil si at de aller fleste norske bedrifter er med i MVA-registeret. MVA skal meldes inn til Staten seks ganger i løpet av året, så skal du betale beløpet du skylder i MVA eller få tilbakebetalt beløpet staten skylder deg. 

Hvor finner jeg VAT-nummeret til bedriften min? 

For norske foretak er VAT-nummer, det samme som organisasjonsnummer. Når du har registrert deg i MVA-registrert vil du få bokstavene MVA etter organisasjonsnummeret ditt. Dersom du bestiller varer eller tjenester fra utlandet, kan det hende du blir spurt om å sende VAT-nummer. 

Lurer du på hvor du finner andre sine VAT-nummere, kan du se på f.eks fakturaer eller i Brønnøysundregistrene. 

Må jeg betale merverdiavgiften selv om den er utenlandsk?

I de aller fleste tilfeller må du betale MVA (VAT/GST) når du importerer varer til Norge. Hvis du er registrert i MVA-registeret, skal du beregne MVA selv og rapportere inn via MVA-meldingen. Er du ikke MVA-registrert betaler du MVA enten til den du kjøper av eller til Tolletaten. 

Som privatperson så må du betale VAT eller GST uten å få igjen for avgiften. På samme måte som du handler og betaler MVA på varer og tjenester i Norge.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev