Hva er egeninkasso

Egeninkasso er inkasso hvor du som selger og bedrift tar deg av innfordringen i stedet for å sende saken til et inkassobyrå. 

Egeninkasso er inkasso hvor du som selger og bedrift tar deg av innfordringen i stedet for å sende saken til et inkassobyrå. 

Dersom du har sendt ut en faktura, som kunden ikke har betalt innen forfall, kan du velge om bedriften din skal følge den opp selv eller om man vil sende den til et eksternt inkassobyrå.


Du må først sende et inkassovarsel. Dersom betalingsfristen i inkassovarselet har gått ut, kan fakturaen kreves inn ved egeninkasso. Dette er regulert i inkassoloven.  

Innfordring med inkassobyrå eller egeninkasso? 

Lurer du på om bedriften din skal gjøre ha egeninkasso og gjøre innfordringen selv eller om dere skal sende til et eksternt inkassobyrå? 

Det aller vanligste er å sende inkasso til en ekstern part. Da slipper du både bruke tid og ressurser på å følge opp, og kan la noen andre ta seg av selve innfordringen. Det er likevel mulig å gjøre jobben selv dersom man ønsker det. 

Føler du deg trygg på at du vil gjøre innfordringen selv, så kan du fint gjøre det. Husk å les deg godt opp på regelverket! 

Det er samme prosessen på en inkasso dersom du tar det via et inkassobyrå eller gjør det som en egeninkasso. Det krever personlig oppfølging med namsmannen og eventuelt forliksrådet som kan ta tid, spesielt hvis det er mange som skylder deg penger. 

Les også: Inkassobyrå eller egeninkasso

I Conta kan du sette på automatisk oppfølging av fakturaene dine. Da går det automatisk ut purregebyr eller inkassovarsel etter forfall på fakturaen. Betales ikke varslet, går saken videre til Kravia som tar av seg innfordringen for deg. 

Fordeler med egeninkasso

  • Du beholder alle pengene selv, du slipper å betale penger til et inkassobyrå 

Ulemper med egeninkasso 

  • Kan være tidkrevende
  • Du må selv ta av deg oppfølging av kundene, noe mange kvier seg for

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev