Hva er opsjon

En opsjon er en rett (men ikke plikt) til å kjøpe eller selge verdipapirer (typisk aksjer) til en forhåndsbestemt pris på en eller annen bestemt fremtidig dato. En opsjon kan dermed sies å være en avtale for kjøp og salg av aksjer.

Driver du med kjøp og/eller salg av aksjer har du nok vært borte i ordet opsjon. Ordet er opsjon synonymt med ordet rettighet. Det kan også beskrives som en forkjøpsrett, betinget avtale eller en intensjonsavtale. Er du eier av en aksjeopsjon, har du en rett knyttet til en bestemt aksje.

Det snakkes ofte om å kjøpe opsjoner eller selge opsjoner. Med andre ord vil det da si retten til å kjøpe eller selge en aksje til en forhåndsbestemt kurs i en forhåndsbestemt tidsperiode. 

En opsjon kan også være en rett til å inngå eller forlenge en avtale av annet innhold en aksje. Det brukes for eksempel i forbindelse med kontrakter innen fotball, der klubben eller spilleren gis opsjon på å forlenge kontrakten utover det som var satt som opprinnelig bindingstid. 

Opsjon som belønning

Det er vanlig å bruke opsjoner som en prestasjonsrettet belønning innen næringslivet. Dette tilbys vanligvis først og fremst til toppledere i større aksjeselskap. Opsjoner brukes ofte som en gulrot og motivasjon. Dette kan bidra til økonomisk utvikling i selskapet. Bidrar vedkommende selv på å øke aksjekursen, vil vedkommende også kunne tjene penger på selskapets verdiøkning. 

Opsjon som konkurransegrunnlag

Oppsjoner brukes også i konkurransegrunnlag for private og offentlige anskaffelser, dette er det som ofte omtales som anbud. De som konkurrerer om anbudet kommer med sin pris på arbeidet. Villkårene i et anbud er ofte satt til en tidsfrist. Opsjonen kan være en del av konkurransen og inngå i vurderingen av hvilket anbud som blir tildelt kontrakten. 

Osjoner som konkurransegrunnlag kan være aksjeopsjoner eller vareopsjoner, fordi opsjonsytelsene her ofte bare er en del av en større anskaffelse og leveransekontrakt. 

Opsjoner av denne typen kan være forskjellige fra aksje- og vareopsjoner, fordi opsjonsytelsene her ofte bare er deler av en større anskaffelse og leveransekontrakt.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev