Hva er X-rapport

Har bedriften din et kassasystem, har du muligheten til å hente ut rapporter som viser transaksjoner på kassa. En rapport du kan ta ut er X-rapport, og den vil gi deg en statusrapport på dagen så langt. 

Har bedriften din et kassasystem, har du muligheten til å hente ut rapporter som viser transaksjoner på kassa. En rapport du kan ta ut er X-rapport, og den vil gi deg en statusrapport på dagen så langt. 

Driver du butikk, kafe, restaurant eller en annen bedrift med kassassytem er du nok kjent med at du kan kjøre ut forskjellige rapporter fra kassasystemet. Mest vanlig er X-rapport og Z-rapport, eller det som også kalles dagsrapport eller dagsoppgjør

LES OGSÅ: Hva er Z-rapport

En X-rapport er en statusrapport du kan kjøre ut av kassaapparatet i løpet av dagen, før du kjører en Z-rapport når du stenger for dagen. Noen vil kanskje en X-rapport for en foreløpig Z-rapport. 

I motsetning til Z-rapport, er det ikke pålagt å kjøre en X-rapport. Det er riktig nok en nyttig funksjon å kunne kjøre ut en X-rapport, og kan være fin å ha i mange situasjoner. 

For eksempel dersom du mistenker at det er et avvik på summen registrert på kassaapparatet og i kontantbeholdningen. Da kan du telle opp kontantene i kassa, og sammenligne med X-rapporten. Dersom det er avvik, har det kanskje blitt gitt ut eller tatt i mot for lite penger ved en handel den dagen. 

X-rapporten kan også være fin for å gi status mellom vaktskifte eller dersom du bare er nysgjerrig på hvor mye du har fått inn så langt i løpet av dagen. 

Må jeg ta vare på X-rapporten? 

X-rapporten kommer som en foreløpig oppsummering av dagen fra kassassystemet. Du trenger ikke ta vare på X-rapporten som bilag til regnskapet. Det er kun en rapport du har for deg selv, og dersom du ikke trenger den til noen egen oversikt kan du kaste den.

NB! Det er kun X-rapport du ikke trenger å ta vare må. Du må ta vare på Z-rapporten. Z-rapport er kassasystemets dagsoppgjør og er et viktig bilag i regnskapet.

LES OGSÅ: Hvordan bokføre kassaoppgjør

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev