Alminnelig inntekt er den totale inntekten du har hatt i løpet av et år, minus fradrag. Dette er grunnlaget for beregning av skatt for de fleste skatteytere.
Alminnelig inntekt er det som brukes for å beregne hvor mye skatt du skal betale til kommunen, fylket og staten. Dette gjelder både for privatpersoner og selskaper.
I tillegg til vanlig lønn inkluderer alminnelig inntekt, næringsinntekter og kapitalinntekter, som utbytte, renter og leieinntekter.
I 2025 er skattesatsen på dette 22 prosent etter at fradrag er trukket fra, som personfradraget, som blir automatisk fratrukket.
Når du betaler skatt som privatperson, fordeles den slik:
- 12,15 prosent til kommuneskatt
- 2,70 prosent til fylkesskatt
- 7,15 prosent til staten i fellesskatt (3,65 prosent i Nord-Troms og Finnmark).
- Bedrifter som betaler 22 prosent går direkte til staten
Alminnelig inntekt brukes til å beregne disse skattene, mens personinntekt beregner trygdeavgift og trinnskatt. Trinnskatten varierer mellom 1,7 og 16,4 prosent.
Hvordan beregne alminnelig inntekt
For å finne alminnelig inntekt starter vi med å beregne bruttoinntekt. Dette gjøres slik for privatpersoner:
Arbeidsinntekt (for eksempel lønn)
+ Kapitalinntekter (som renter fra en sparekonto)
+ Overføringer (som barnetrygd)
= Bruttoinntekt
Deretter finner vi alminnelig inntekt ved å trekke fra inntektsfradrag fra bruttoinntekten:
Bruttoinntekt
Inntektsfradrag
= Alminnelig inntekt
Forskjellen mellom alminnelig inntekt og personinntekt
Alminnelig inntekt inkluderer alle skattepliktige inntekter etter fradrag, og den brukes for å beregne kommuneskatt, fylkesskatt og fellesskatt for privatpersoner. For selskaper går hele skatten på 22 prosent til staten.
Personinntekt omfatter lønns-, trygde- og pensjonsinntekter uten fradrag, og den brukes til å beregne trygdeavgift og trinnskatt for privatpersoner.
Hvorfor er alminnelig inntekt viktig?
Alminnelig inntekt er viktig fordi det avgjør skattebeløpet ditt. Jo høyere inntekt, desto mer skatt betaler du. Å forstå det gir deg bedre kontroll over økonomien din og innsikt i skattesituasjonen din.