Likviditet vil si evnen bedriften din har til å betale regninger, faste utgifter og uforutsette utgifter.
Å ha en god likviditet vil si at bedriften har nok midler til å kjøpe nytt utstyr, utbetale lønn til ansatte, faste regninger som strøm og uforutsette utgifter som vannlekkasje på kontoret eller reparasjoner på en firmabil.
At du har mye penger på konto betyr ikke nødvendigvis at du har god likviditet. God likviditet innebærer også at du kan betale for deg. Det betyr at pengene på konto bør kunne dekke du utgiftene du har, og gjerne ha litt ekstra til overs. Det er flere måter å regne ut likviditeten din på.
Regn ut likviditetsgraden til bedriften din
For å finne ut om bedriften din har god eller dårlig likviditet, kan du regne ut likviditetsgraden. Likviditetsgraden regner ut utsiktene for om du klarer å betale det du trenger i bedriften din.
Det finnes fire typer likviditetsgrader du kan regne ut, men det vanligste er å regne ut likviditetsgrad 1 og 2. Les mer om hvordan du kan regne ut likviditetsgraden til bedriften din.
Sett opp et likviditetsbudsjett
Alle bedrifter bør ha et likviditetsbudsjett. Det gjør det mye lettere å planlegge for at bedriften kan betale for seg, og er et nyttig verktøy. Det trenger overhodet ikke være komplisert, men kan hjelpe bedriftens likviditet.
I et likviditetsbudsjett finner du differansen mellom estimerte innbetalinger og utbetalinger for kommende periode. Den differansen kalles ofte budsjettert likviditetsmessig resultat og viser hvor mye penger du vil ha til overs denne perioden. Pengene du har til overs kan brukes til å investere eller til å ha i bakhånd hvis det skulle dukke opp uforutsette utgifter. Vet du at inntekten din vil variere fra måned til måned, er det lurt å ha litt ekstra for de månedene hvor du kanskje går under budsjett.