Hva er inngående MVA

Merverdiavgift (MVA) er en avgift som de aller fleste leverandører må kreve inn fra sine kunder når de selger varer og tjenester. MVA er en forbruksavgift vi som privatpersoner og bedrifter må betale på en rekke varer.

Merverdiavgift (MVA) er en avgift som de aller fleste leverandører må kreve inn fra sine kunder når de selger varer og tjenester. MVA er en forbruksavgift vi som privatpersoner og bedrifter må betale på en rekke varer.

Du vil se MVA nederst på de aller fleste kvitteringer du mottar når du handle, og dette kalles inngående MVA.

Vi deler MVA inn i inngående og utgående MVA. Utgående MVA er merverdiavgift på ting du har solgt og dermed en avgift du skylder til staten. 

Inngående merverdiavgift er avgift på ting du har kjøpt, og som næringsdrivende kan du få tilbake denne avgiften. En næringsdrivende som er registrert i merverdiavgiftsregisteret kan føre fradrag for inngående MVA. Er du privatperson, ENK, AS eller NUF som ikke er MVA-registrert kan du ikke få fradrag for inngående MVA.

Lyst til å beregne hva en vare hadde kostet uten MVA? Prøv vår splitter nye MVA-kalkulator!

Hvordan få tilbake MVA?

6 ganger i året må bedriften din sende inn en MVA-melding hvor du rapporterer inngående og utgående merverdiavgift. Det vil si hva du har betalt i MVA, og hva du har fått betalt i MVA-avgift fra dine kunder. Dette blir et regnestykke, og du vil da se om du skylder staten MVA eller om de skylder deg penger.

Inngående MVA i regnskapet

Når en har rett på MVA-fradrag for inngående faktura, altså inngående MVA, bokføres dette med en MVA-kode som gjør at dette blir overført til en egen konto i regnskapet. 

En kostnad med 25 prosent MVA vil da bokføres med koden som heter “fradragsberettiget inngående MVA høy sats”, med MVA-kode 1 i kodesystemet. En slik føring i regnskapet gjør at MVA havner på konto 2710 i regnskapet og blir stående der til MVA-perioden avsluttes. Da blir den flyttet til konto 2740, der den står til MVA skal betales til Skatteetaten. Dette avhenger av hvor mye bedriften din selv og har betalt i MVA.

Trenger du et regnskapsprogram? Prøv Norges smarteste regnskapsprogram, og bokfør helt på egenhånd.


Prøv Conta gratis

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!