Hva er kjørebok

En kjørebok er et dokument eller en digital applikasjon som brukes til å registrere detaljer om kjøreturer knyttet til jobb eller privat bruk.

En kjørebok er et dokument eller en digital applikasjon som brukes til å registrere detaljer om kjøreturer knyttet til jobb eller privat bruk.

Kjøreboken spiller en avgjørende rolle i å holde oversikt over kjøring, enten det er for å skille mellom privat og yrkesmessig bruk av kjøretøyet eller for å gjøre krav på kjøregodtgjørelser og skattefradrag.

Hvorfor bør jeg bruke en kjørebok?

1. Dokumentasjon: En korrekt ført kjørebok gir god dokumentasjon på hvordan et kjøretøy er brukt, noe som kan være avgjørende ved bokettersyn fra skattemyndighetene. Den hjelper til med å bevise at kjøretøyet brukes yrkesmessig og dermed er berettiget til skattefradrag.

2. Kostnadskontroll: For bedrifter som har ansatte som kjører i jobbsammenheng, bidrar kjøreboken til kostnadskontroll ved å nøyaktig registrere antall kjørte kilometer. Dette er grunnlaget for beregning av kjøregodtgjørelse og sikrer at ansatte får riktig kompensasjon.

3. Effektivitet og planlegging: Ved å registrere reisedata kan bedriften sin få oversikt over kjøremønstre og finne mer effektive måter å utføre oppgaver på. Du kan også redusere drivstoffkostnader, og planlegge mer miljøvennlig kjøring.

Elektronisk kjørebok

En elektronisk kjørebok er en versjon som bruker en fastmontert GPS for å automatisk registrere kjøring. Selv om du bruker Conta til å holde kjørebok elektronisk, regnes dette ikke som en «elektronisk kjørebok» etter skattereglene.

For varebil klasse 2 er det en spesialregel som krever en elektronisk kjørebok for å dokumentere privat bruk av bil av ansatte. Men, utenom dette kravet, kan andre bedrifter velge å bruke elektronisk frivillig for å få en lettere måte å holde oversikt over bilbruken.

Hvordan føre kjørebok

Hvis regnskapet ditt blir kontrollert, kan en kjørebok brukes for å bevise hvor mange kilometer du har kjørt. Denne dokumentasjonen for kjøregodtgjørelse bør inkludere:

  • Dato for reisen
  • Start- og destinasjonsadresse
  • Antall kjørte kilometer
  • Formålet med turen (hvorfor det er relevant for virksomheten)

Det er viktig å merke seg at selv om det ikke er et krav å føre en kjørebok, finnes det ingen andre praktiske måter å dokumentere kjøringen på. Du må kunne vise til dokumentasjon av kjøringen for å få fradrag. Teknisk sett kan du bruke andre former for bevis.

For å kunne få fradrag på 3,50 kroner per kilometer i 2024 ved innlevering av skattemeldingen og næringsspesifikasjonen, er det viktig å føre en grundig kjørebok. Du må kunne dokumentere kjøringen for å ta den med i regnskapet eller gi kjøregodtgjørelse til ansatte. Dette er også nødvendig for at Skatteetaten skal kunne vurdere om fradraget ditt er korrekt. Denne satsen er den samme, uansett hvor langt du kjører i løpet av året. 

Er du usikker på reglene for skattefradrag ved bilbruk i enkeltpersonforetak? Vi har samlet all informasjonen du trenger.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev