Inkasso betyr å kreve inn penger fra kundenes ubetalte regninger når de går over forfallsdato. Både den opprinnelige selgeren og et inkassobyrå kan kreve inn penger.
Regler ved inkasso bestemmes av Inkassoloven. En ubetalt faktura går nemlig ikke rett til inkasso. Du kan få purregebyr og inkassovarsler før det har gått så langt at du mottar inkassokrav.
Inkasso er ofte forbundet med dårlig betalingsevne. Men du kan også være uheldig med å glemme å betale en faktura eller regning, eller ikke følge godt nok med i postkassen og innboksen din.
LES OGSÅ: Alt du må vite om inkasso
Hva er forskjellen på egeninkasso og å bruke et inkassofirma?
Egeninkasso er når firmaer tar seg av inkassojobben selv. Det fungerer omtrent på samme måte som hvis et inkassobyrå tar av seg innkrevingen. Egeninkasso har som regel lavere renter ved inkasso og færre betalingsincentiver. Fordelen med å bruke et inkassofirma, er at du skiller innkrevingen fra ditt eget firma og slipper å bruke tid på kreve tilbake pengene.
Hvordan unngå inkassokrav?
Ingen ønsker å få inkassokrav. Derfor er det lurt å gjøre en del grep for å slippe at det går så langt. For det første er det lurt å ha en god oversikt på økonomien din, og en god rutine for å betale regninger og sjekke at du har betalt for utgiftene dine.
Det andre er å sørge for at bedriften har god likviditet. Sørg for at du får betalt kjapt for egne varer og tjenester, og ha et budsjett som du følger og som sørger for at du har penger til å betale både planlagte og uforutsette utgifter. Pådrar bedriften seg en inkasso uten å gjøre opp for seg, kan du motta betalingsanmerkning.
Er du privatperson gjelder de samme rådene. Ha god kontroll på regninger som skal betales. I tillegg kan det være greit å ha en bufferkonto. Planlegg kjøpene dine, og ikke kjøp over egen evne. En privatperson som pådrar seg en inkassosak uten å gjøre opp for seg vil også motta en betalingsanmerkning som vil være synlig i kredittopplysningsregistre. Dette kan gi konsekvenser for både å få kreditt og lån ved andre kjøp.