Hva er baksmell

En baksmell oppstår når du ved skatteoppgjøret finner ut at du har betalt for lite skatt gjennom året og derfor skylder penger til staten. Dette resulterer i en restskatt som må betales innen en gitt frist for å unngå renter og gebyrer.

En baksmell oppstår når du ved skatteoppgjøret finner ut at du har betalt for lite skatt gjennom året og derfor skylder penger til staten. Dette resulterer i en restskatt som må betales innen en gitt frist for å unngå renter og gebyrer.

En baksmell innebærer at Skatteetaten sender deg et krav om å betale mer skatt. Når skatteoppgjøret er ferdig, får du beskjed om du har betalt for lite skatt (baksmell) eller om du har betalt for mye og dermed har skatt til gode (restskatt). 

Skatteoppgjøret gir den endelige beregningen av skatt for året som gikk. For inntektsåret 2024 vil skatteoppgjørene bli behandlet løpende mellom slutten av mars og slutten av oktober 2025. Her kan du lese mer om når skatteoppgjøret kommer.

Hvorfor får man baksmell?

En baksmell oppstår når du har betalt for lite skatt i forhold til inntekten din gjennom året. For de som har en stabil inntekt og fradrag fra år til år, er det vanligvis enkelt å unngå baksmell. Skulle arbeidsgiveren trekke for lite skatt, kan du justere skattekortet ditt hos Skatteetaten for å forhindre dette fremover.

For næringsdrivende og personer med mer variabel inntekt, er det ofte en større utfordring å unngå baksmell. Det kan skyldes at du har hatt uvanlig høy inntekt i løpet av året, slik som ekstra arbeidstimer, eller salg av aksjer eller eiendom. Reduserte muligheter for fradrag kan også lede til baksmell.

Hvordan unngå baksmell?

Når du mottar varsel om baksmell, er det viktig å handle raskt for å sikre at du betaler det skyldige beløpet innenfor den fastsatte fristen. Beløpet du skylder kan ofte betales i én sum, men avhengig av størrelsen kan det være mulig å avtale en betalingsplan med skattemyndighetene. 

I tillegg bør du passe på at du har krevd alle skattefradrag du har rett til, da riktige fradrag kan redusere restskatten betydelig. Det kan lønne seg å gå gjennom skattemeldingen nøye for å sikre at ingen muligheter for fradrag har blitt oversett. Sjekk her hvilke skattefradrag du kan få for ENK og AS.

Som privatperson kan det også være en god idé å justere skattetrekket ditt fremover for å unngå lignende situasjoner i fremtiden, ved å velge en høyere skatteprosent eller kontrollere at alle skattefradrag og inntekter er korrekt oppført i skattemeldingen din. Ved å være proaktiv kan du unngå økonomisk stress og uventede kostnader ved neste skatteoppgjør.

Hvordan bokføre baksmell?

Som eier av bedrift, skal baksmellen registreres i regnskapet. Hvilke kontoer du skal bruke, kommer an på om du driver enkeltpersonforetak eller aksjeselskap. 

Enkeltpersonforetak

Hvis restskatten din er under 1000 kroner, må beløpet betales innen tre uker etter at du har mottatt skatteoppgjøret. 

Er restskatten høyere enn 1000 kroner, deles betalingen i to deler: den første delen forfaller tre uker etter mottak av skatteoppgjøret, og den andre etter åtte uker. For enkeltpersonforetak gjelder i tillegg en rente på restskatten, satt til 1,17 prosent årlig, som beregnes fra 1. juli året før til forfallsdatoen. 

For å unngå slik rente kan du betale et tilleggsforskudd innen 31. mai, dersom du tidlig ser at du vil ende opp med restskatt.

Slik bokfører du restskatt for enkeltpersonforetak

Pluss på konto «2070 – Forskuddsskatt»
Minus på konto «1920 – Bankkonto»

Aksjeselskap

Skatteoppgjøret for aksjeselskaper finner sted mellom august og oktober. I denne perioden har Skatteetaten gjennomgått den innsendte skattemeldingen og beregnet skatten ut fra de oppgitte opplysningene. 

Hvis aksjeselskapet ditt har skatt til gode, vil beløpet bli utbetalt innen tre uker etter at skatteoppgjøret er mottatt. Dersom selskapet har restskatt, må dette beløpet betales til Skatteetaten innen samme tidsramme på tre uker.

Slik bokfører du restskatt for aksjeselskap

Beregnet skatt: pluss på konto «2500 – Betalbar skatt, ikke utlignet»
Betalt forskuddsskatt: minus på konto «2540 – Forskuddsskatt for selskap»
Restskatt: minus på konto «1920 – Bankkonto»
Renter: pluss på konto «8140 – Rentekostnad»

Les mer om hvordan du bokfører skatteoppgjøret i Conta.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev