Hva er kontaktfaktura

En kontantfaktura er dokumentasjon på at penger har blitt betalt eller mottatt ved kjøp og salg. Når du kjøper noe har du rett på å få en dokumentasjon på at du har kjøpt noe.

En kontantfaktura er dokumentasjon på at penger har blitt betalt eller mottatt ved kjøp og salg. Når du kjøper noe har du rett på å få en dokumentasjon på at du har kjøpt noe.

Dokumentasjonen kan for eksempel være en kvittering, men den skiller seg fra de kvitteringene du får fra en kasseløsning. 

Uten en form for dokumentasjon, vil kjøpet kunne bli sett på som svart salg av tjenester eller varer. Dokumentasjon beviser at kjøpet eller salget er lovlig.

Hva er forskjellen på en faktura og en kontantfaktura? 

Hvis en vare eller tjeneste er kjøpt med kontanter i for eksempel en butikk, vil du kunne slå inn salget på et kasseapparat og få en kvittering. Da blir den registrert på kassaapparatet. 

Er det en transaksjon utenfor utsalgssted og uten kasseapparat, kan du bruke kontantfaktura i stedet for en kasseløsning. Da lager du en faktura eller kvittering for at salget kan registreres lovlig. Har du ikke mottatt et kjøpsbevis kan du ha handlet svart.

Kontantfakturaer inneholder lik informasjon som en vanlig faktura, men forskjellen er at den allerede er betalt. 
Ofte hvis du har bestilt på nettbutikk og betalt med en gang, kan du oppleve å motta en kontantfaktura. Du som kunde har rett på en kvittering for kjøpet ditt. En vanlig faktura vil også være et kjøpsbevis for du kan legge den ved som bilag i regnskapet.

Hvordan lage kontantfaktura?

Hvis du har et kasseapparat, lager du gyldig dokumentasjon ved å skrive ut kvittering på kasseapparatet ditt. Hvis du skal selge noe uten å ha kasseapparat eller ta betalt med faktura, må du lage en kontantfaktura. Det kan du gjøre i et faktura- og regnskapsprogram, som for eksempel i Conta

Når du oppretter fakturaen trykker du på KONTANTFAKTURA. Les mer om hvordan du oppretter kontantfaktura i Conta

Lag kontantfakturaer med Conta. Norges smarteste regnskapsprogram!


Prøv Conta gratis

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev